Nelsonova poruka bh. vlastima: Ne tražimo da letite u svemir nego napredak na putu ka EU i NATO-u

Sjedinjene Američke Države (SAD) u četvrtak, 4. jula, proslavljaju 243. Dan nezavisnosti. Tema ovogodišnje proslave je “Američko putovanje”.

U Ambasadi SAD u Sarajevu tim povodom upriličen je prijem, na kojem je američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric) ukazao na najveće vrijednosti jedne nacije.

– Kao što je predsjednik Tramp rekao u našoj Strategiji nacionalnih sigurnosti, sloboda, slobodno poduzetništvo i pravda za sve ključne su vrijednosti onoga što nas čini nacijom kakva jesmo. Nikad nećemo smetnuti s uma njihove vrijednosti i našu snagu koja inspirira, daje nadu i okrepljuje – kazao je Nelson.
Podsjetio je da je ove godine i 52. godišnjica slijetanja čovjeka na Mjesec.

– Slavimo ostvarenje nevjerovatnog cilja, koji je postavio Džon Kenedi (John Kennedy).

Podsjetio je na Kenedijev govor i kazao da je cilj u ovoj deceniji bio slijetanje na Mjesec, ali i da urade “neke druge stvari”.

– Taj cilj poslužit će odmjeravanju naših snaga i vještina. Današnja granica u istraživanju svemira je planeta Mars. Mars Rover trebao bi sletjeti na nama najbližu planetu u ovo doba naredne godine, u krater koji je, ustvari, dobio ime po jednom mjestu u BiH Jezeru. Ko može predvidjeti kakva će inspiracija to dostignuće biti za buduće generacije? Sve vas pozivam da večeras pogledate našu naučnu postavku i da vas inspiriraju mladi bh. naučnici budućnosti.

Istaknuo je da BiH ima odvažan cilj, koji ne zahtijeva putovanje u svemir, a to je napredak ka članstvu ka Sjevernoatlantskom savezu i Evropskoj uniji.

– Tu je podrška SAD. Da parafraziram predsjednika Kenedija, taj cilj će poslužiti odmjeravanju vaše najveće snage i vaših najboljih vještina. Uspjeh BiH zavisi ne od toga šta međunarodna zajednica može da uradi nego, kako je rekao Kenedi, od onoga što vi možete uraditi za svoju zemlju – kazao je Nelson.

Na kraju je poručio da su SAD spremne da podrže BiH, jer kako je kazao, SAD nude partnerstvo svima onima koji teže slobodi i prosperitetu.
Avaz

Back to top button