Kako je Nino Ćatić najavio genocid: “Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu”

Da li iko na svijetu može doći da vidi tragediju koja se dešava Srebrenici i njenim stanovnicima, pitao je Ćatić u svom javljanju
Jedini izvještavao iz Srebrenice

Prije 24. godine u program Radio-televizije Bosne i Hercegovine javio se novinar Nihad Nino Ćatić uživo iz Srebrenice. To je bilo njegovo posljednje javljanje. Zajedno sa grupom Srebreničana krenuo je 11. jula do slobodne teritorije, a do danas njegove kosti nisu pronađene.

Ćatić je jedini, preko radio-amatera, izvještavao o stanju u tom bh. gradu.

– Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu. Poginuli i ranjeni neprestano se dovlače u bolnicu. Nemoguće je opisati. Svake sekunde po tri smrtonosna projektila padne na ovaj grad. U bolnicu je trenutno dovučeno sedamnaest poginulih, pedeset i sedam teže i lakše ranjenih. Da li iko na svijetu može doći da vidi tragediju koja se dešava Srebrenici i njenim stanovnicima?

Ovo je nečuven zločin koji se izvodi nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice. Populacija u ovom gradu nestaje. Da li iza svega stoji Akaši, Butros Gali ili neko drugi, bojim se da za Srebrenicu neće više biti bitno – kazao je Nino Ćatić u posljednjem izvještaju za RTV BiH.

On je 4. aprila 1992. godine došao u Srebrenicu iz Novog Sada gdje je studirao, kako bi sa porodicom proveo Ramazanski bajram. S obzirom na ratna dešavanja Nino je u Srebrenici ostao sve do jula 1995. godine i sve vrijeme izvještavao o ratnim događajima iz ovog grada.

Ninina majka, Hajra Ćatić i danas traga za kostima svog sina.

Prisjeća se da je zadnji put sina vidjela 11. jula. Rekao joj je „,mama ti i babo idite u Potočare, a ja ću sa prijateljima preko šume do Tuzle“.

Izvor:
Faktor

Back to top button