Nova školska godina: Cijene udžbeničkog kompleta oko 152 KM

Teku posljednje pripreme sa nabavkom udžbenika za Novu školsku godinu, tačnije 2019/2020.

Novinari portala Podrinjemedia na ulicama Zvornika susreću svoje sugrađane koji sa djecom kupuju neophodne udžbenike.

Uglavnom prva rečenica je: preskupo! Sve je preskupo. Imam dvoje djece treba mi preko 300 KM da im kupim udžbenike, a gdje je tu još odjeća, obuća, ostali pribor?

Naime, u knjižari “Bane” Zvornik kazali su da je već mnogo ranije, početkom mjeseca uveliko počela potražnja za udžbenicima, kako za osnovnu tako i za srednju školu.

“Imamo i rezervacije za udžbenike i potražnja je zaista velika”, ističu u ovoj knjižari.

U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske ističu da su izvršene sve pripreme i udžbenici su spremni. Novina ove godine je da će se u velikom broju škola, što se tiče 6-tog razreda osnovnih škola u upotrebi biti i digitalni udžbenik geografije za šesti razred, autora Miodraga Samardžića i Dragoslava Banjka.

Naveli su da cijena udžbeničkog kompleta, bez stranog jezika, za prvi razred osnovne škole iznosi 15,5 KM.

“Cijena kompleta za drugi razred osnovne škole je 86 maraka, za treći 95 KM, a za četvrti 106,5 maraka, dok je cijena kompleta udžbenika za peti razred 99 KM”, rekli su u Zavodu.

Rekli su da je cijena kompleta udžbenika za šesti razred 145 maraka, za sedmi 134 KM, a za osmi razred 163 KM, dok je cijena kompleta udžbenika za deveti razred 152 marke.

Podsjećanja radi, u narednoj školskoj godini će Vlada manjeb bh entiteta obezbijediti oko 19.000 kompleta besplatnih udžbenika za osnovce, i to za učenike prvog razreda oko 9.300, a za učenike drugog razreda 9.700, dok će prvi put biti dodijeljeni i udžbenici osnovcima i srednjoškolcima koji su ostvarili pobjednička mjesta na republičkim takmičenjima.

Mnoge opštine u svom planiranom budžetu također imaju stavke za socijalno – ugrožene kategorije učenika, te će im biti obezbjeđeni besplatni udžbenici, dok će ostali po gore već navedenim cijenama zaista morati izdvojiti veliku sumu novca za kupovinu istih.

Skupo. Sve je skupo. Ali kada su djeca u pitanju, tu nema izgovora. Djeci se na ovaj ili onaj način moraju obezbjediti udžbenici i ostalo sve što je potrebno za školu – ističu roditelji koje smo pomenuli na početku ovog članka.

Za kraj, učenicima i njihovim roditeljima, kao i nastavnicima i profesorima želimo uspješnu Novu školsku godinu i odlične rezultate.

podrinjemedia.ba

Back to top button