Slijede li iznenađenja nakon utorka: Vitalni interes ne važi za mandatara

Vanredna sjednica Predsjedništva BiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda – imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH – zakazana je za naredni utorak.
Sjednicu je na zahtjev člana Predsjedništva Milorada Dodika sazvao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Treba podsjetiti da je prethodne sedmice trebala biti održana redovna sjednica Predsjedništva, ali su se članovi Predsjedništva dogovorili da odgode sjednicu, jer među njima nije postojao konsenzus oko usvajanja ANP-a.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović jasno su i ovoga puta, pred sjednicu u utorak, poručili kako bez usvajanja ANP-a neće dati svoju podršku imenovanju kandidata SNSD-a Zorana Tegeltije za mandatara za sastav novog Vijeća ministara BiH. S toga je sasvim jasno da Tegeltija u utorak neće dobiti potrebnu podršku.

S druge strane, politički analitičari već od ranije tvrde da postoji strah u redovima SNSD-a zbog mogućnosti da Mirko Šarović i SDS umjesto njih uđu u Vijeće ministara BiH.

Ivana Marić je za Vijesti.ba kazala kako je ulaskom Šarovića, kao jednog od bitnih aktera sada kao predsjednika SDS-a, “igra promijenjena”.

– Možemo vidjeti koliko je on uzdrmao političku scenu manje od mjesec dana kako je preuzeo funkciju predsjednika stranke, da razmatra neke nove opcije, kaže Marić.

Ona dodaje kako bi se iz svega moglo izroditi nešto novo.

– Sigurno će iz ovoga izaći nešto dobro, ako ništa da njih natjera da formiraju vlast, jer ako ne formiraju onda je moguće da će doći do neke nove koalicije sa SDS-om i Šarovićem kao predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, kaže Ivana Marić.

Ukoliko bi se desio ovakav scenarij, važno je imati u vidu činjenicu da imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara nije pitanje za koje članovi Predsjedništva BiH mogu pokretati zaštitu vitalnog entitetskog interesa.

Naime ono nije u opsegu člana Ustava BiH V/3 a-e, odnosno samo se za pitanja od “a” do “e” moze pokretati to pitanje, a i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, utvrđeno je da dva člana Predsjedniśtva BiH mogu imenovati predsjedavajućeg Vijeća ministara i poslati ga u proceduru potvrđivanja Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH.

Koliko je ovakav scenarij uopće moguć tek treba vidjeti.

(Vijesti.ba)

Back to top button