SVE VIŠE RODITELJA NE ŽELI GOSTE U PRVIM DANIMA NAKON ROĐENJA DJETETA

Kad Nicolle i Brad Pritchard kroz nekoliko sedmica s novorođenom bebom iz bolnice dođu kući, dočekat će ih prazan stan. Bez prijatelja, članova porodice, čak i njihovih vlastitih roditelja.

Ovaj par odlučio je nametnuti strogo pravilo: gostima nije dozvoljen dolazak prve dvije sedmice nakon rođenja djeteta, a mjesec dana niko ne može prespavati u njihovom stanu, odnosno dok se Brad ne vrati poslu nakon porodiljnog dopusta. Ni njihovi roditelji svoje unuče neće vidjeti dok beba ne napuni 30 dana.

– Moja svekrva je već htjela rezervirati let, a i moji roditelji su namjeravali doći i pomoći. Ali to nam je važan trenutak, toliko je promjena na koje se moramo naviknuti. Znamo da svi imaju najbolje namjere i da žele pomoći, ali mi samo želimo biti sa svojom bebom – kaže 33-godišnja Nicolle za New York Post.

Čini se da su prošla vremena kad su bake i djedovi, tetke, ujaci i rodbina dolazili vidjeti najnovijeg člana porodice i čestitati na rođenju jer je sve više parova poput Pritcharda.

Takva praksa inače je uobičajena u situacijama kad se dijete usvaja jer im se želi dati mogućnost da se zbliže s novim roditeljima. No sada je popularna i među drugim porodicama, kaže psihoterapeutkinja Dana Dorfman.

– Majke i očevi to smatraju najljepšim periodom, a svi drugi u obitelji ga mrze – dodala je, a to potvrđuje i priča majke Abby Redder koja je kćer Annabel rodila prije tri i pol godine.

– Sestra me silila da pustim porodicu da dođe. Moja mama je bila malo povrijeđena i teško su prihvaćali ‘ne’ kao odgovor – prisjetila se Redder.

Neki djedovi i bake u šoku su kad im djeca kažu da ih ne žele vidjeti u prvim sedmicama nakon rođenja djeteta i odbijaju pomoć.

– Bila sam razočarana. Brinula sam da nas Annabel neće upamtiti, ali razumijem i da novopečeni roditelji žele neko vrijeme biti sami s bebom. Abby je sad opet trudna i spremna sam doći čim bude spremna za to – zaključila je majka Abby Redder, Judy Ciborowski.

(Hayat / Foto: Facebook)

Back to top button