Potresna fotografija djeteta koje umire: ‘Ovo je pravo lice raka’

‘Znao sam da ova fotografija mora biti viđena’, izjavio je Andy Whelan, koji je snimio i podijelio fotografiju svoje četverogodišnje kćeri oboljele od raka, samo nekoliko tjedana prije njene smrti

Prije nekoliko dana preminula je Jessica Whelan, četverogodišnja djevojčica čija je fotografija potresla cijeli svijet. Njezin otac Andy Whelan na Facebooku je objavio njenu fotografiju na dan kad su mu liječnici rekli da njegova kći ima još samo nekoliko tjedana života. Potresna fotografija koja prikazuje agoniju djeteta mnoge je šokirala svojom brutalnom iskrenošću. U samo 24 sata, fotografiju je vidjelo pola milijuna ljudi, a suosjećanje je bilo ogromno.

No mnogi se pitaju zašto su se Jessicini roditelji Andy i Nicky odlučili podijeliti svoju ogromnu tugu i djetetovu patnju na ovakav način?

“Znali smo da će ova fotografija izazvati ljude i probuditi snažne emocije. Borio sam se sa sobom, pitao sam se bismo li ovo trebali podijeliti sa svima. Ali znao sam da fotografija mora biti viđena. Toliko fotografija prikazuje nasmijanu ćelavu dječicu u bolnicama okruženu Djeda Mrazovima, glumcima i poznatim ličnostima, njihova sretna lica puna nade, što je dobro. Ali to nije svakodnevica djeteta koje se bori s rakom, ona je brutalna i bolna i šokantna.

‘Moj sin zaslužuje da ga se pamti, a ne skriva kako vas fotografija ne bi uvrijedila’

Htjeli smo se odmaknuti od sentimentalnosti, pokazati ljudima što rak čini djeci u posljednjim tjednima života. Ovo je pravo lice bolesti: krvne žile moje curice koje se vide ispod njene kože, suza koja curi niz njen obraz, njeno ukočeno tijelo i lice puno boli.

Snimljena je u trenutku u kojem joj mi, njeni roditelji, nismo mogli pružiti utjehu, prije nego što je morfij počeo djelovati”, objasnio je tata.

Jessica se 13 mjeseci borila s neuroblastomom, a mjesec dana prije, roditelji su odlučili da je dovoljno patila i da više ne žele nastaviti terapiju koja bi joj produljivala život.

Morali smo odlučiti kako će naše dijete umrijeti

‘Znamo da smo donijeli pravu odluku’
“Smrt od raka nije tiha. Ona je pakao. Dio mene znao je da ću svaki put kad pogledam ovu fotografiju znati da smo donijeli pravilnu odluku da ne nastavimo liječenje. Naravno da smo htjeli da zauvijek ostane s nama. Nismo mogli podnijeti gubitak, ali vidjevši je kako pati u agoniji, nismo joj mogli željeti da živi u patnji samo da bi dulje ostala s nama. I kad u budućnosti budem gledao ovu fotografiju, podsjećat će me na užasnu bol koju je proživljavala i koja je milostivo završila.

Dirljiva fotografija pokazuje snagu djevojčice u borbi s opakom bolesti

Nadam se da će ova fotografija pomoći podići svijest o bolesti moje kćeri. Imala je rijetku vrstu raka, agresivnu fazu neuroblastoma, ja nikad prije nisam ni čuo za ovu bolest. Ovom fotografijom ne želim nikoga uvrijediti ili uzrujati, ali da, želim educirati, pa čak i šokirati.

Nadam se da jednog dana nijedno dijete neće morati patiti poput Jessice, zato jer će znanost pronaći lijek, i da nijedan roditelj neće morati gledati kako njihova vlastita krv propada svakog dana”, rekao je Andy.
https://www.facebook.com/Afightagainstneuroblastoma/posts/1752100481710384:0

Back to top button