Mještani Mramora u strahu zbog zemljotresa: Noćima ne spavamo, brinemo se za svoju sigurnost

Mještani Mramora nadomak Tuzle u strahu su zbog učestalih zemljotresa koji pogađaju ovo područje. Stariji kažu da su slična dešavanja bila 1971. godine, a sada noćima ne spavaju i brinu se za svoju sigurnost. S druge strane, struka savjetuje kako se ponašati u slučajevima podrhtavanja tla.

Kata Džinić u Mramor je doselila 1971. godine kada je ovo područje pogodio zemljotres jačeg intenziteta. Nakon nastale štete teren se smirio te od tada do jula ove godine podrhtavanja nisu zabilježena.

“Međutim, zadnjih dana ne znam šta se dešava. Svako malo osjetimo zemljotres, a sve komšije su u panici. Posebno kritično sinoć je bilo. Doslovno nas je nešto zaljuljalo, a nakon toga smo osjetili izuzetno jako pomjeranje terena, osjećaj je bio veoma čudan i riječima se ne može opisati. Crijep i dimnjak na mojoj kući su malo oštećeni, pa zbog sigurnosti sve manje vremena provodim u unutrašnjosti doma”, priča nam Džinić.

Besana noć je i iza Cvjetina Mihailovića kojeg je posljednje podrhtavanje tla jačine 3,7 stepeni po Richterovoj skali zadesilo u kući.

“Ranije smo slušali da se zemljotresi dešavaju u nekim drugim okolinama, a sada je došlo i do nas. Zbog sinoćnje jačine vitrina se u dnevnom boravku pomjerila, a supruga je u strahu istrčala iz kuće. Nije mi svejedno zbog svih ovih dešavanja, a posebno je teško mojoj supruzi koja je veliki paničar. Ne daj Bože da nam se dogodi neka veća nesreća, nama štetu nema ko namiriti, a o ljudskim žrtvama ne smijem ni pomišljati”, kaže za Klix.ba Mihailović.

Njemu je posebno zanimljivo da se zemljotresi u kontinuitetu dešavaju s epicentrom koji je od centra Mramora udaljen šest ili sedam kilometra.

Struka na to odgovara da su u ovom tuzlanskom naselju prisutni rasjedi dubine od 10 do 12 kilometara kroz koje se ispušta nakupljena seizmička energija koja nije uspjela izaći prilikom ranijih zemljotresa jače magnitude.

Doktor geologije i šef Odjeljenja za upravljanje rizicima od katastrofa u Tuzli Miralem Mulać za Klix.ba je kazao da je sinoćnji potres u Mramoru jačine 3,7 stepeni po Richterovoj skali mogao prouzrokovati manja oštećenja na objektima u vidu spadanja crijepa sa krova kuće, oštećenja dimnjaka i odvajanja maltera sa fasade.

Kroz naš razgovor Mulać je uputio savjete građanima vezano za ponašanje ukoliko ih zadesi zemljotres u stambenim objektima, odnosno kućama i stanovima. Posebno je naglasio da ne treba stvarati paniku, već koliko god je to moguće, prisebno pristupiti djelovanju u datoj situaciji.

“Prilikom ovakve vrste zemljotresa, kao što smo imali onaj sinoć, prosto rečeno jača ljuljanja se osjete na većim visinama i stambenim zgradama. U tom trenutku građanima se preporučuje da ostanu u stanu, da stanu između štokova vrata te da ne ulaze u liftovove. Kada je riječ o kućama, građanima se savjetuje da napuste objekat te da se u njega ne vraćaju izvjestan period, jer se nakon jednog potresa može očekivati i drugi”, kazao je Mulać.


Posljednji zemljotresi nisu napravili nikakvu štetu u Rudniku Mramor iz kojeg nam je potvrđeno da se provjere kontinuirano vrše, a da rudari nesmetano silaze u jame.

“Zemljotresi se mnogo više osjećaju u zgradama, nego u samoj jami. Od prvog jačeg zemljotresa prije nekoliko dana jačine 4,7 stepeni po Richterovoj skali pa do danas, redovno ulazimo u rudarske prostorije u dužini od osam kilometara i nismo uočili nikakva dešavanja. Svaki smjenovođa ima plan odbrane i spašavanja prema kojem se postupa, odnosno prema kojem se povlače radnici iz ugroženih dijelova prostorija u slučaju požara, eksplozije eksplozivnih sredstava, eksplozije ugljene prašne, poplave i zemljotresa”, rekao je za Klix.ba rukovodilac Rudnika Mramor Nijaz Vuković.

Decidno niko ne može odgovoriti na pitanje da li će i koliko potresa biti u narednom periodu na području Mramora gdje je teren posebno labilan, ali se građani pozivaju na povećan oprez kako bi u slučaju znatnijeg podrhtavanja terena prošli bez povreda.

Klix.ba

Back to top button