Izetbegović: Trenutak je da kažemo “dosta” i odmjerimo snage sa onima koji misle da su dominantni

Sedmi Kongres Stranke demokratske akcije (SDA), koji je okupio do sada najveći broj delegata, bavit će se, kazao je predsjednik te stranke Bakir Izetbegović, najkrupnijim pitanjima i problemima sa kojima se SDA suočavala u posljednjoj deceniji.

SDA je, naglasio je, zajedno sa partnerima napravila bitne pomake u prethodne četiri godine, iako je, dodaje, moglo biti i bolje da je bilo manje rivalstva, a više mudrosti, koordinacije i iskrenosti.

– Odnosi u trouglu Srbija-BiH-Hrvatska nisu napredovali, nažalost. Paternalizam i miješanje u unutarnje stvari BiH su rasli. Srbija i Hrvatska su ulagale u naoružavanje najintenzivnije od vremena završetka ratova. Otvorena pitanja poput demarkacije granica nisu rješavana. Oba susjeda su nastavila da troše vodne resurse BiH bez pravične naknade. Hrvatska, unatoč opetovanim zahtjevima Predsjedništva i Vijeća ministara BiH, nije vratila imovinu naših firmi vrijednu milijarde eura. Počela je gradnja Pelješkog mosta kojim se zatvara izlaz BiH na otvoreno more garantovan Konvencijom UN-a. Presude za udružene zločinačke poduhvate Prliću i grupi, a zatim i Karadžiću i Mladiću, koji su sezali do ratnih vlada u Beogradu i Zagrebu, nisu dovele do pokajanja i pijeteta prema BiH i žrtvama dva UZP-a. Dapače, zajedno sa najutjecajnijim političkim predstavnicima Srba i Hrvata u BiH, krenulo se u negiranje presuda Haškog tribunala i glorifikovanje zločinaca – kazao je Izetbegović pri obraćanju delegatima na Kongresu.

Umjesto katarze i prihvatanja presuda, dodaje, u BiH smo dobili političku i ideološku kontraofanzivu sa ciljem izjednačavanja branilaca i agresora, relativiziranja istine o ratnim zbivanjima, kompromitacije uglednih komandanata.

– Iz vrha Tužilaštva i Suda BiH odstranjeni su Bošnjaci i otpočela je kampanja hapšenja i podizanja optužnica protiv uglednih komandanata Armije i MUP-a RBiH. Dudaković, Mahmuljin, Dreković, Sejdić, Orić, Vikić, Pušina su samo neka od imena branilaca koji prolaze pravosudnu golgotu. Očigledan cilj je kompromitovati ugledne komandante u svakom od korpusa Armije BiH, kao i u MUP-u BiH, i time dokazati da su sve strane u ratu činile iste stvari, da nema bitne razlike – izjavio je Izetbegović.

Za politiku koju predvodi SNSD i Milorad Dodik je kazao da “otvoreno obećava dovršetak ratnih ciljeva političkim sredstvima”.

– Bez ustezanja se govori o podjeli BiH, o brisanju granice na Drini, crtaju se nove granice na Balkanu. Ova politika sve drskije podriva rad institucija koje garantuju stabilnost države BiH, OSA-e, SIPA-e, Ustavnog suda, Tužilaštva i Suda BiH, i pokušava da nametne volju entiteta državi u sferi nadležnosti koje su isključivo državne, u odbrani i vanjskoj politici. Ekspanziju ovakve politike ohrabruje izostanak reakcije bh. pravosudnog sistema, OHR-a i međunarodne zajednice – izjavio je predsjednik SDA.

Saradnja

Podsjetio je i na izostanak reakcije na protivustavne referendume, odlikovanja presuđenih ratnih zločinaca, zaustavljanje NATO puta BiH i blokade rada Parlamenta, ali i kada je u pitanju odnos prema Bošnjacima u Hrvatima u bh. entitetu RS. Kada su odnosi SDA i HDZ-a BiH u pitanju, Izetbegović ističe da su te dvije stranke imale strateški značaj za dosadašnji napredak BiH, ali da su odnose kvarili različiti pogledi na izmjene Izbornog zakona.

– HDZ i HNS insistiraju na promjenama koje bi nametnule dominaciju etničkog principa, ojačale segregaciju i mogle voditi novim podjelama. Model na kojem se insistira je u koliziji sa stavovima iz Mišljenja Evropske komisije, onemogućio bi implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava, obesmislio bi građanski princip, a time i postojanje multietničkih stranaka u BiH. I metod kojim se kani postići cilj nije dobro odabran. Treba raditi, prije svega, na relaksaciji odnosa Hrvata i Bošnjaka, recimo podržati ugovor Islamske zajednice sa državom, onakav kakav imaju Pravoslavna i Katolička crkva u BiH, prestati sa pritiscima i blokiranjem formiranja nove strukture vlasti – poručuje Izetbegović.

Iako je saradnja SDA sa Demokratskom frontom i SBB-om bila, kako je kazao, motor koji je pokretao BiH u pravom smjeru, ta je saradnja, smatra Izetbegović, trebala biti bolja.

– Rivalstvo se prečesto pretvaralo u animozitet štetan za državu i narod. Bilo je kontraproduktivnih napada na premijere Zvizdića i Novalića, neusvajanja izvještaja Vijeća ministara i Vlade FBiH, izostanka podrške bitnim zakonima iz Reformske agende. Predizborna kampanja je faktički tinjala sve vrijeme mandata i dobila puni zamah već početkom 2018. Nakon izbora smo učinili sve da se rivalstva i anomoziteti prevaziđu i ostvari puna saradnja u korist države i naroda – kazao je Izetbegović.
Ukazao je istovremeno da se i unutar SDA vodila borba za utjecaj i pozicije koja je nanosila štetu stranci, državi i narodu.

– Svaki bitan i kritičan momenat u protekle četiri godine je korišten za ucjene i vlastito pozicioniranje ambicioznih i neodgovornih kadrova koji bez SDA nikada ne bi dobili pozicije u zakonodavnim tijelima. Potvrdili su to zorno izbori 2018., kada su svi imali priliku da provjere koliko ih narod cijeni. Zakon o akcizama, koji je omogućio početak masovne cestogradnje diljem BiH, je bio prilika za raskole i formiranje novih stranaka pod izlikom da će doći do enormnih poskupljenja, da SDA ne brine za standard običnog čovjeka. Nije došlo do poskupljenja, a neke od novoosnovanih stranaka već padaju u zaborav – izjavio je predsjednik SDA, ispraćen aplauzom.

Izetbegović je upozorio i na problem koji se generira iz, kako je kazao, nezrelosti dijela bošnjačkog korpusa, a to je radikalizam koji se poziva na islam.

– Rastući sistem paradžemata, odlasci na strana ratišta, fizičke prijetnje poglavaru i strukturi Islamske zajednice u BiH, sve je to prijetilo da uzme maha i okači o vrat Bošnjaka stigmu koju bi teško bilo skinuti. Ipak, odlučnom reakcijom SDA, Rijaseta i državnih institucija radikalizacija je presječena u korijenu – poručio je Izetbegović.

Ostvareni rezultati

Govoreći o utjecaju SDA na procese u BiH, izjavio je da su kadrovi te stranke bili generator reformi i kretanja BiH ka članstvu u EU, te da je Reformska agenda, koja je usvojena 2015. godine, u cijelosti bazirana na Programu reformi kojeg je u 2014. godini izradio Savjet SDA predvođen Denisom Zvizdićem i Fadilom Novalićem. U tom je kontekstu spomenuo i ostvarene rezultate utemeljene na aktivnostima kadrova SDA, poput niza strategija koje je usvojilo Vijeće ministara, a koje su prethodno godinama bile “na čekanju”.
FBiH je prednjačila i vukla cijelu zemlju naprijed. Sedamdeset posto direktnih stranih investicija je bilo u FBiH, tri četvrtine novih radnih mjesta je također u FBiH, kao i 70 posto turističkih noćenja. Rast prihoda u FBiH je u četiri godine iznosio 23 posto, a rast neto dobiti 52 posto, rast indirektnih poreza je iznosio 53 posto, a direktnih 30 posto, ukupno dvije milijarde i 184 miliona više u odnosu na prethodni mandat. BDP po glavi stanovnika u FBiH je u mandatu porastao skoro 20 posto i prešao ciljanih 10.000 KM. FBiH je po glavi stanovnika skoro dvostruko manje zadužena od RS-a. Vanjski dug je u mandatu smanjen za 640 miliona KM, a unutarnji za 334 miliona KM. Kompletan dug PIO fonda, koji je prije tri godine iznosio 226 miliona KM, je vraćen, čime je rad Fonda stabiliziran. Plaće su u mandatu porasle za 12,5 posto, a penzije za 12,6 posto – podsjetio je Izetbegović.

Naglasio je da je poseban napredak ostvaren u oblasti namjenske industrije te da su osigurana sredstva za skoro kompletnu trasu Koridora Vc, ali i za brze ceste sa dugim tunelima prema Goraždu, Neumu, Krajini, za Blok 7. u Tuzli, niz hidroelektrana i vjetroparkova, izgradnju i modernizaciju aerodroma u Sarajevu, Mostaru, Bihaću i Tuzli. Podsjetio je također da je u proteklom periodu ostvaren napredak na NATO putu, koji je godinama bio u potpunom zastoju, a osvrnuo se i na pokušaj pokretanja revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije. Kazao je da je u tom procesu uložen veliki trud, iako je od početka bilo jasno da su šanse minimalne.
Svjetski moćnici su odlučili da spriječe novo talasanje na Balkanu, stavili su nam embargo na pravdu kao što su nam u ratu bili uveli embargo na uvoz oružja. Bez obzira na sve, mislim da smo radi našeg naroda, i radi suda historije morali pokušati dosegnuti pravdu. I ja bih to ponovo učinio. Ali bih to učinio drugačije. Saslušao bih eksperte i savjetnike, ali ne bih ih u svemu poslušao. Preporučili su da ignorišemo stav Suda da je legitimacija našeg agenta upitna, da se to ne pominje u javnosti jer to slabi poziciju i šanse za uspjeh apelacije. To nije trebalo ignorisati, trebalo je upoznati lidere svih probosanski orijentiranih stranaka na sastanku u Vijećnici sa ovom dilemom, podijeliti odgovornost. Ne bi se mogli izmaći, morali bi to podržati. Ovako smo se izložili napadima, i ja i SDA, pucanjima koalicije sa SDS-om i PDP-om, dali kamen u ruke onima koji koriste svaku šansu da pokupe neki politički poen. Da budemo jasni, greška je samo moja, ja je ne prebacujem na bilo koga – pojasnio je Izetbegović.

Govoreći o procesu formiranaj vlasti nakon posljednjih Općih izbora, podsjetio je na blokade SNSD-a u kontekstu nepoštivanja vladavine prava kada je u pitanju slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP). Ukoliko se to dopusti, smatra Izetbegović, dovest će se u pitanje temelji na kojima počiva stabilnost i perspektiva BiH, ustavnopravni sistem i vladavina zakona.
Bit ćemo krivi za sve sljedeće ucjene, ultimatume, zastoje i dominaciju koju će ostvariti snage koje odavno obećavaju raspad BiH. SNSD je već napravio blokadu rada Parlamentarne Skupštine. Sada prijeti nizom mjera koje znače udar na državu BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Između ostalog, vraćanjem nadležnosti koje su prenesene na državni nivo. Postoje historijski trenuci kada treba reći “dosta” i odmjeriti snage sa onima koji su umislili da su dominantni i da mogu diktirati. Ovo je takav trenutak. Za naše, za njihovo, i za dobro svih građana BiH moramo im pokazati gdje su granice. Međunarodna zajednica koja je u prethodnoj deceniji svašta tolerisala, konačno se probudila. To svjedoče zaključci sa vanredne sjednice Vijeća za implementaciju mira od 29. augusta. Vrijeme je da se svi u BiH, uključujući i SNSD i njihovog predsjednika, nauče poštovati bazične vrijednosti koje svima trebaju, Ustav, zakone, zakletve koje su položili, partnere, komšije – zaključio je predsjednik SDA.

Izvor:
Faktor

Back to top button