Recep Tayyip Erdogan: Nastavite gajiti baštinu Alije Izetbegovića

Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Republike Turske, uputio je pismo Sedmom kongresu Stranke demokratske akcije, koji se održava u Sarajevu, a koje je pročitao Cevdet Yilmaz, potpredsjednik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) za međunarodne odnose.

Erdogan je u pismu izrazio nadu da će SDA nastaviti gajiti baštinu prvog predsjednika Alije Izetbegovića, prenosi Anadolu Agency (AA).

– Ovom prilikom želim poželjeti rahmet Aliji Izetbegoviću, prvom predsjednik SDA i Republike BiH. BiH sa svojom etničkom, kulturnom i konfesionalnom građom nalazi se u srcu Balkana i njena sigurnost je za našu zemlju uvijek od ključnog značaja. S ovim uvjerenjem Turska je uvijek bila uz BiH, i svoju braću i sestre ni na bilateralnim, ni na multilateralnim platformama nikada nije ostavila same – poručio je, uz ostalo, Erdogan.

FOTO: DAMIR HODŽIĆ
Dodao je da je pored velikih patnji i stradanja BiH napravila značajne korake u ekonomskom razvoju, društvenom pomirenju i integraciji sa međunarodnim institucijama.

– Uvjeren sam da je jedan od glavnih arhitekata ovih uspjeha BiH SDA, koja čuva baštinu Alije Izetbegovića, i da će nastaviti njegovu vizionarsku politiku, koja prigrljuje, koja ujedinjuje na isti takav uspješan način. Mi, kao Turska, ćemo, kao što smo i do sada činili, biti uz BiH i kada su dobri i kada su loši dani. S ovim mislima vam želim uspješan Kongres i da bude plodonosan – zaključio je u pismu turski predsjednik.

Yilmaz je takođe iskoristio priliku da se obrati delegatima Sedmog kongresa SDA, a poručio je da je percepcija socijalnih, političkih i vjerskih razlika, kao izvora neprijateljstva i podjele jedno od najvećih zala koja se jednoj zemlji mogu nanijeti.

– Razlike moramo doživljavati kao svoje bogatstvo i usredotočiti se na to da ih sačuvamo zajednički u životu, a u ovome bi mi, kao političari, trebali prednjačiti. Od srca želim da SDA, kao jedna od sljedbenica ove konstruktivne politike, s ovim shvatanjem nastavi koračati prema budućnosti. U našim mislima podržavamo vas na ovom putu. Uvjeren sam da ćete sve teškoće prebroditi u duhu jedinstva, zajedništva i bratstva. Kao iskreni prijatelji BiH, kao što je maloprije u pismu ponovio i predsjednik Erdogan, Turska pruža i nastaviće pružati svaku vrstu podrške u svim oblastima i činiće to i ubuduće – istakao je Yilmaz.

Kongresu u svojstvu gostiju prisustvuju i ambasadori Turske, Rusije, Kine, Hrvatske, Egipta, Palestine, Mađarske, te predstavnici ambasada Crne Gore, Irana, Japana, Slovačke i Norveške. Pozivu da prisustvuju Kongresu odazvale su se i brojne delegacije stranaka, među kojima su, između ostalih, HDZ BiH, SBB, DF, Stranka za BiH…

Na sedmom kongresu SDA, koji se održava danas u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” u Sarajevu, uz prisustvo 1.209 delegata od 1.346 pozvanih, biće izabran predsjednik i devet potpredsjednika Stranke. Jedini kandidat za predsjednika SDA je aktuelni prvi čovjek Stranke Bakir Izetbegović, dok će od 15 nominovanih kandidata za potpredsjednike delegati SDA izabrati devet.

Izvor:
Anadolija

Back to top button