Bošnjaković otkriva tajnu uspjeha: Svi moraju trčati i ginuti za Tuzla City

Tuzla City je definitivno najveće iznenađenje Premijer lige Bosne i Hercegovine nakon osam odigranih kola. Tuzlaci imaju odličnu ekipu, ali malo je ko očekivao da će od maksimalnih 24, na konto uknjižiti 17 bodova i biti rame uz rame sa Sarajevom. Samir Efendić, Jovo Kojić, Ivan Sesar, Said Husejinović, Nermin Crnkić Vojo Ubiparip, prekaljena su premijerligaška imena sa bogatim iskustvom.

Plavo-bijeli orkestar odlično funkcionira pod dirigentskom palicom Milenka Bošnjakovića, trenera koji u Premijer ligi BiH nema bogato iskustvo, ali očito je da se radi o velikom radniku i znalcu.

Mlađi tuzlanski premijerligaš sinoć je na Pecari nadigrao Široki Brijeg i nakon preokreta slavio rezultatom 3:1. Ponovo je prvo ime Tuzlaka bio Vojo Ubiparip, koji se sa dva pogotka probio na prvo mjesto liste strijelaca. Srbijanski golgeter i bivši član Željezničra pogađao je ove sezone osam puta, a njegova ekipa ukupno je dala 13 pogodaka.

– Vojo Ubiparip me oduševljava svaki dan ponašanjem, odnosnom prema igri, radu, kolegama. Pravi vođa ekipe i prevaga u svlačionici. Trenerova produžena ruka. Pored igračkih, Ubiparib definitivno posjeduje i ljudske kvalitete, koje su bitne za uspjeh u bilo kom segmentu života pa i u fudbalu – rekao je Bošnjaković za Faktor.

Bošnjaković ima sreću da radi i sa Saidom Husejinovićem, koji je na Pecari zabio prvi gol u dresu Tuzla Cityja.

– Said je odličan fudbaler. Tražili smo ga i čekali osam kola. Sada je “prokinuo”, mada nije ni ranije igrao loše. Kod mene ima jednu potpuno drugu ulogu, poput preuzimanja igrača, nema onu slobodu u igri koju je imao ranije. Kod nas svi moraju trčati i ginuti za klub. Drago mi je radi njega i radi nas što je napokon proradio – govori Bošnjaković, koji je prokomentarisao i mečeve osmog kola bh. elite.

Široki Brijeg – Tuzla City 1:3

U Široki smo otišli po bodove. Nismo igrali na “X”, nismo se zatvorili, nismo htjeli da kalkulišemo. Znali smo da nas pobjeda otprilike vodi na prvo mjesto. U tom smilsu išla je motivacija igrača i priprema utakmice. Znali smo da ako u drugo polvrijeme uđemo agresivni, ako izađemo visoko i “pritisnemo” Široki, da će utakmica otići u našu korist i to smo i uradili. Prvo poluvrijeme smo igrali i nešto pokušavali, a drugo smo dominirali u posjedu lopte što je rezultiralo sa dva brza gola

Sloboda – Borac 3:1

Sloboda ima izuzetno dobru ekipu. Govorio sam to i prije naše utakmice, tvrdim i danas. Meni je žao što ta ekipa nema podršku Uprave, žao mi je što ne mogu da pokažu mirnoću. Sloboda ima ponajboljeg desnog Beka, na lijevoj strani Bekića, Jusića u zadnjoj liniji, fenomenalan vezni red. Žao mi je što je napadač Bekić povrijeđen. Utakmicu sam gledao na televiziji. Sloboda je odigrala organizovano, disciplinovano, trkački dosta jako. Vidi se da su igrali na svježinu. Mislim da će ih stići dvije sedmice nerada. Nisu trebali prekidati rad, na kraju će trpiti igrači i klub.

Borac je odigrao kriminalno lošu utakmicu. Vjerovatno su pretpostavljali da će se Sloboda predati i duela, smatravši da će se problemi prenijeti i na teren. Naprotiv, još više su dali motiva Slobodi, da pokažu da mogu i da žele. Možda neočekivana pobjeda, ali je meni izuzetno drago što se tako desilo.

Velež 1:1 Željo

Željo igra izuzetno kvalitetno. Jedna od naših najkvalitetnijih ekipa. Imaju ponajboljeg trenera u ligi. Vratili su se i u Širokom sa 3:1 na 3:3. S druge strane, malo mi je žao Veleža. Oni ne igraju loše, stvaraju šanse, igraju dosta agresivno, pogotovo kući i možda bi uz malo sportske sreće njihova situacija bila potpuno drugačija. Smatram da će se Veležu sve ovo početi polako vraćati u pozitivnom smislu i očekujem da vrlo brzo krenu uzlaznom putanjom. I protiv Želje su stvorili mnogo dobrih šansi, nisu uspjeli poentirati. Stvarno stanje na tabeli ne odražava kvalitetu i igru Veleža.

Sarajevo 2:0 Zvijezda 09

Ja sam poslije naše utakmice (pobjeda Cityja u prvom kolu 1:5 op.a.) rekao da će mnogi slomiti zube na Zvijezdi. Gledao sam ih u Ugljeviku poslije toga dvije utakmice. Čelik se provukao kroz iglene uši, pa Mladost, Borac se provukao u Banjoj Luci. Imaju ozbiljne igrače. Psihologija je čudo, vjerovatno su igrači Sarajeva mislili da će utakmica biti lagana jer dolazi posljednjeplasirani tim na tabeli. Nema laganih utakmica. Prvenstva se dobijaju i gube, ostaje se i ispada iz lige, na uvjetno rečeno malim utakmicama. Tu treba motivisati igrače. Ne treba nas zavarati teška pobjeda Sarajeva protiv Zvijezde, to će sve izgledati u subotu drugačije na Tušnju.

Radnik – Zrinjski 1:0

Na obje ekipe je Evropa ostavila trag. Svi na ovim prostorima očajnički želimo Evropu, a to ne možemo pratiti igrački, ni infrastrukturno. Teško je igračima prebaciti “sklopku” da igra protiv Utrechta, pa domaće prvenstvo protiv Zvijezde ili Tuzla Cityja. Evropa troši puno igrače i fizički i psihički. Ovo je sasvim razumljivo. Radnik ima fenomenalnu ekipu, koja se ne mijenja iz godine u godinu. Trener Žižović to sve odlično vodi. Očekujem Radnika u vrhu, kao i Zrinjskog.

Čelik – Mladost 1:0

Odlično i za trenera i za ekipu što je novi šef struke startovao pobjedom. Ako ćemo pričati o ekipama koje su negativno iznenadile, to je definitivno Mladost. Imali su prošle godine odičnu ekipu, strašna krila, zadnjeg veznog, napadača. Sve je bilo tip-top, na mjestu. Međutim, rasprodali su te igrače, otišli su po drugim kklubovima, nisu odgovorili kvalitetom. Ne znam šta imaju u planu, ali ako se vrlo brzo ne preslože, ako ne učine nešto sa igračkim kadrom na polusezoni, imat će puno problema.

Izvor:
Faktor

Back to top button