Safet Sušić dobio mural na Parku Prinčeva

Safet Sušić koji je proglašen za najboljeg igrača u historiji Paris Saint-Germaina i za najboljeg stranog igrača u historiji Francuskog šampionata, dobio je mural sa likom na zidovima Parka Prinčeva.
Safet 1982. iz FK Sarajevo prelazi u Paris Saint-Germain gdje ostaje devet godina. Kao i u FKS i reprezentaciji Jugoslavije, i u timu iz glavnog grada Francuske, Sušić ostavlja veliki trag. Jedan je od najvećih fudbalera koji su igrali u klubu. Mnogi PSG navijači tvrde da je najbolji strani igrač svih vremena. Zvanično je proglašen za najboljeg stranog igrača u Francuskoj 1983. Naime, PSG je klub osnovan u sedamdesetim godinama i u Safetovom vremenu je postao veoma slavan i jak. Pored toga nosilac je laskave titule najvećeg umjetnika sa loptom u historiji PSG-a. Kup Francuske je osvojio 1983. a 1986. god. bio je šampion Francuske u dresu Parižana. U Paris Saint-Germainu je proveo devet godina, odigrao 343 utakmice (treći na listi sa najviše odigranih utakmica za PSG), postigao 96 golova (sedmi na listi sa najviše golova za PSG) i upisao 95 asistencija (prvi na mjestu sa najviše asistencija za PSG) – Safet Sušić

Fudbalsku karijeru je započeo 1972. u Krivaji iz Zavidovića a okončao 1992. sa 37 godina igrajuću za francuski Red Star. Po njegovim riječima, jedina neispunjena želja u karijeri je bila da igra za Bosnu i Hercegovinu.

Godine 1979. Safet Sušić je izabran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine i za najboljeg fudbalera Jugoslavije. Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva dobija 1981. Pape je 2000. povodom proslavljanja 50 godina UEFA-e, zvanično proglašen za najboljeg fudbalera Bosne i Hercegovine u posljednjih pola vijeka.

Postao je selektor reprezentacije BiH 2009. koju je odveo na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014.

(Vijesti.ba)

Back to top button