Doktori odstranili ‘đavolji rog’ koji je Indijcu izrastao nasred glave

Shyam Lal Yadav iz sela Rahli u Madhya Pradeshu rekao je kako se jeziva kvrga počela pojavljivati prije otprilike pet godina nakon što se udario u glavu.

U početku je njegov brijač smanjivao kvrgu, ali je nastavila rasti i postajala je sve tvrđa, zbog čega je 74-godišnjak morao potražiti liječničku pomoć.

Neurokirurzi u bolnici Thath Bhagyoday u gradu Sagar potvrdili su da se radi o lojnom rogu – ili vražjem rogu.

Rog se sastoji od keratina koji se nalazi u noktima i kosi, a uzrok je još uvijek nepoznat, iako je povezan s izlaganjem zračenju ili suncu.

Nakon što su obavili CT pretragu, liječnici su ustanovili da je najbolji način djelovanja jeste odstranjivanje s britvicom.
Hirurg dr. Vishal Gajbhiye rekao je: “Prije otprilike pet godina pacijent je ozlijedio glavu nakon čega je kvrga počela rasti. U početku ju je ignorirao jer nije uzrokovala nelagodu. Također, rast je usporio lokalni brijač. Ali, kad je kvrga očvrsnula i počela dalje rasti, došao je bolnici u Sagaru.”

U medicinskom smislu ova vrsta rijetkog rasta naziva se lojni rog (đavolov rog). Kako se rog sastoji od keratina, istog materijala koji se nalazi u noktima, rog se obično može ukloniti sterilnom britvicom.

Ali uklanjanje roga za gospodina Yadavu nije bio kraj puta. Dr. Gajbhiye je rekao: “Temeljno stanje će se još trebati liječiti“.

“Lojni rogovi su uglavnom benigne lezije, ali mogućnost malignog potencijala uvijek treba imati na umu. Tretmani su različiti, ali mogu uključivati operaciju, zračenje i kemoterapiju” – rekao je dr. Gajbhiye

Odmah nakon uklanjanja koža je cijepljena na ranu koja se sada potpuno zacijelila.

Gospodin Yadav proveo je 10 dana u bolnici nakon što su odstranili rog, a biopsija rasta potvrdila je da je bezopasan.

Back to top button