Dodik tražio od Vučića da zaštiti RS: Odbacujemo deklaraciju SDA, oni žele BiH za sebe

Milorad Dodik je nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem danas u Beogradu izjavio da se odbacuje “deklaracija SDA kao antisrpska, andejtonkska i antiustavna”.
“Za nas je Republika Srpska jedina Republika na tim prostorima i Dekleraciju SDA odbacujemo kao antisrpsku, andejtonksku i antiustavnu”, kazao je Dodik i dodao:

“Sasvim sigurno možemo tvrditi da to nije samo interni dokument te stranke. On je usmjeren ka tome da se ruši Republika Srpska. Imaju neku podršku i stranca. Danas smo predsjednika Vučića informirali o tome u nastojanju da osiguramo i eventualnu podršku Srbije u odbrani RS”, kazao je Dodik.

Kazao je i da nemaju svi učesnici sastanka isti stav šta treba da se radi, ali su svi osudili sadržaj deklaracije SDA.

“Politički predstavnici RS nemaju iste stavove o tome šta treba da se radi. Mjesto gdje trebamo da kreiramo naše stavove je NSRS. Donijet ćemo takvu odluku da bilo kakav pokušaj realizacije ovih dokumenata i deklaracije od bošnjačke strane apsolutno traži aktivaciju našeg prava na otcjepljenje. Mislim da je to nešto što treba da uradimo. Od Srbije smo tražili da nam pomogne u situaciji da nam je to potrebno, da nam pomogne sa stanovišta osposobljavanja naših sigurnosnih jedinica jer smatramo da ne trebamo biti naivni od svega toga. Ovo je njihov trajni cilj, da nema Srba ni RS. Oni žele BiH za sebe, u kojem nema srpskog jezika u kojoj će se osvetiti Srbima”, kazao je Dodik i dodao da su Vučiću rekli da su zabrinuti za sigurnost i da je “deklaracija SDA opasnih namjera”.

Dodik je rekao i kako činjenica da se u Bosnu i Hercegovinu vraćaju ratnici iz Sirije koji su se borili za tzv. Islamsku državu, sve zajedno sa porukama vezanim za dokument ugrožava osjećaj stabilnosti.

“Ovo je jasna poruka da smo spremni da branimo Republiku Srpsku. Trebamo se vratiti očuvanju stabilnosti i mira, vratiti se Dejtonskom sporazumu. a SDA kao najvažnija politička partija kod Bošnjaka mora da povuče sve ove dokumente. Ako to ne urade, onda mi nemamo pravo da budemo neoprezni i naivni. Uvijek kad smo bili naivni i kada nismo računali na naše države, uvijek smo stradali i to ne treba da dozvolimo sebi u ovom vremenu. Zbog toga moja zahvalnost ide predsjedniku Vučiću, premijerki Ani Brnabić za podršku koju daju u RS-u”, izjavio je Dodik.

Sastanku su prisustvovali predsjednici Srpske demokratske stranke Mirko Šarović, Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, Partije demokratskog progresa Branislav Borenović, Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i Socijalističke partije Petar Đokić.

Na sastanku su bili i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, te predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

Sastanak je uslijedio nakon što je SDA nedavno usvojila deklaraciju u kojoj se navodi da je njen primarni i dugoročni cilj usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom republika BiH, sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim. Deklaracija predviđa i uspostavljanje bosanskog jezika.

Klix.ba

Back to top button