Evo zašto morate jesti smokve! Ovo će se dogoditi ako ih jedete svaki dan 40 dana

Još prije 11 000 godina u smokvama su uživali naši preci s Bliskog Istoka i uzgajali ih prije pšenice, ječma ili mahunarki. Najčešće se jedu sirove ili osušene, no dok svježa smokva sadrži samo 74 kalorije na 100 grama, suha ima 249 kalorije. Dio su tipične mediteranske prehrane. I svježe i suhe smokve vrlo su bogate mineralima, posebice kalcijem, magnezijem i kalijem. Količina kalcija višestruko je viša u suhim smokvama.

Također su bogat izvor C, A, E i K vitamina te željeza i prehrambenih vlakana, a visok udio čine i vlakna topiva u vodi. Ta vrsta vlakana pomaže pri sniženju razine kolesterola i glukoze u krvi, a ujedno i sjajno regulira probavu. Bogate su brojnim fitokemikalijama, posebice beta-karotenom, polifenolima, antocijaninima i biljnim sterolima. Svi dijelovi biljke sadrže mliječni sok koji se koristi u mliječnoj industriji kao sredstvo za zgrušavanje. Smokve povoljno djeluju na zdravlje srca, a prehrambena vlakna iz ploda reguliraju šećer u krvi, piše “Dnevno.hr“.

Smokve poboljšavaju probavu, umiruju živce, stimuliraju bubrege, a djelotvorne su i u zaštititi kože tijekom cijelog ljeta, dok u kombinaciji s orašastim plodovima mogu poslužiti kao idealan međuobrok. Obilan su izvor minerala, a naročito cinka, kalija, selena, željeza i bakra. Smokva podiže i raspoloženje, a u narodnoj medicini odavno je popularna i kao sredstvo protiv kašlja, dok ima i antikancerogeno djelovanje.

Smokve imaju vrlo kratku sezonu uzgoja i iznimno su osjetljive. Stoga su najukusnije ako se jedu neposredno nakon branja, nakon što su kratko vrijeme odležale u hladnjaku. Suhe smokve su odličan izbor i za trudnice, jer zahvaljujući vlaknima i magneziju poboljšavaju probavu, olakšavaju stolicu i ubrzavaju metabolizam te sprečavaju nastanak hemeroida. Smokve se savršeno kombiniraju s pršutom, maslinama i sirevima pa ih možete poslužiti na platama ili u laganom desertu sa svježim sirom.

SMOKVA PROTIV KURJIH OČIJU

Smokva, poput papaja i ananasa, sadrži enzime za razlaganje bjelančevina koji pomažu u uklanjanju neželjenih kožnih izraslina, pa tako i kurjih očiju. Svježu smokvu prerežite i unutrašnjim dijelom stavite preko kurjeg oka te ostavite da djeluje preko noći. Ujutro smokvu uklonite, a stopalo uronite u vruću vodu na desetak minuta. Nakon otprilike sat vremena pokušajte ukloniti kurje oko. Trebali biste ga moći prilično lagano ukloniti, no ako ipak ne možete, postupak ponovite oko pet puta (tijekom pet noći), jer je ponekad potreban intenzivniji tretman.

SMOKVA PROTIV BRADAVICA

Bradavice su obično virusne i često se javljaju na rukama i prstima, ali i na vratu, licu i pazuhu. Kad se odlomi list smokve s drveta ili sam plod, vidjet ćete bijeli sok ili mlijeko s kojim je najbolje mazati bradavicu dva puta na dan. Imate li bradavice na stopalima, namačite ih u toploj vodi zasićenoj morskom solju. Nakon što omekšaju, lagano ih rašpajte kamenom za pete ili kamenom plavcem kako biste skinuli rožnati sloj. Potom na bradavice stavljajte obloge od soka mlade smokve i ostavljajte ih da djeluju preko noći. Postupak ponovite dok bradavice ne nestanu.

ČAJ OD LIŠĆA SMOKVE PROTIV DIJABETESA

Smokvini listovi posjeduju antidijabetičko djelovanje. Iako ne zvuče jestivo, u nekim su kulturama smokvini listovi sastavni dio jelovnika. Sok listova smokve ima ublažavajuće i protuupalno djelovanje, a preporučuje se i za suhu i masnu kožu. Lišće smokve liječi bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visoki tlak, kožne probleme, čireve te ublažava simptome dijabetesa. Obično se koristi sok lišća smokve, koji se uzima odmah nakon ustajanja, uz doručak. Priprema čaja: Dvije čajne žlice suhog lišća smokve prelijte šalicom (200 ml) kipuće vode. Pokrijte i ostavite 10-15 minuta. Procijedite i popijte jednu čašu svakog jutra uz doručak.

SUHE SMOKVE U MASLINOVU ULJU

Ovaj stari narodni recept pomaže kod problema sa želucem, kod hemoroida, zatvora, povišenog kolesterola, anemije, astme i bronhitisa, a mnoge žene tvrde da im je pomogao i da dobiju djecu. Suhe smokve (do 40 komada) složite u teglu u koju potom ulijte maslinovo ulje do vrha. Zatvorite i čuvajte tako 40 dana. Smokve će upiti dosta maslinova ulja. Jedite po jednu smokvu prije svakog obroka. Ove smokve možda neće biti ukusne, ali su iznimno korisne. Za ovaj recept svakako odaberite što kvalitetnije maslinovo ulje, kao i domaće smokve.

Fresspres

Back to top button