Amel Tuka u Srebrenici: Odao počast žrtvama genocida, družio se s građanima /VIDEO/

U Srebrenici je danas boravio bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka, koji je se prošle sedmice sa srebrenom medaljom vratio sa Svjetskog prvenstva u Dohi, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru posjete obišao je Memorijalni centar Potočari – Srebrenica gdje je odao počast žrtvama genocida.

“Prvi mi je put da sam u Srebrenici. Želio sam da dođem s porodicom u Srebrenicu. Stvarno, teško je bilo šta reći. Ovdje je najbolje da se šuti. Svaki dio ove naše zemlje smatram svojom, tako da je i Srebrenica moja. Molim dragog Boga da svim žrtvama podari lijepi Džennet. Mi moramo izvući pouke iz prošlosti, kao narod moramo biti zajedno, graditi našu zemlju. Moramo imati vezu jedni s drugima. Najpreči smo sami sebi. Teško mi je pričati kada sam sve vidio. Jednostavno, emocije su proradile. Kada je meni ovako teško, kako je tek onda majkama, sestrama, suprugama koje su sve to doživjele i preživjele. Mi ne trebamo da bježimo od prošlosti, moramo da pamtimo, izvučemo poruke za budućnost”, rekao je Tuka prilikom posjete Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

U gradu je Amela dočekao veliki broj građana Srebrenice, posebno djece, koji su iskoristili priliku da se druže i fotografišu.
“Ja sam u Srebrenicu došao da vidim grad, ljude, ali imam i zaista dobre prijatelje ovdje. Imao sam čast i priliku da upoznam dobre ljude iz ovog grada. Ovdje je Safet Alić koji je kao moj brat. Sezona je završena, imam pauzu, pa sam iskoristio priliku da dođem u Srebrenicu. Čast mi je biti ovdje, među ovim ljudima. Drago mi je da sam danas u Srebrenici”, kaže Amel koji je dodao da se nada da će biti još dosta sportskih uspjeha i medalja za Bosnu i Hercegovinu.
https://www.facebook.com/mzkonjevicpolje/videos/471455386783160/
“Meni je drago čuti da me ljudi doživljavaju kao nekog svog. Volim svoj narod i jedva sam čekao da se s medaljom vratim u Bosnu i Hercegovinu. Nadam se da će biti još uspjeha, našeg zajedničkog uspjeha”, poručio je Amel Tuka.

Safet Alić je prijatelj Amela Tuke i na njegov poziv došao je u Srebrenicu.

“Amel je posebna osoba, prijatelj svih nas i naš zlatni šampion. Drago nam je da smo ga mogli ugostiti u Srebrenici. Nedavno je uplovio u bračne vode i evo njegova prva posjeta nakon toga je Srebrenici. Drago nam je”, rekao je Alić.
Saff

Back to top button