Čuda Allahovog stvaranja: Zašto je zdravo jesti kisele krastavce?

Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće te prehrambena vlakna. Isto tako, ove kisele grickalice bogati su izvor minerala među kojima su i željezo, kalij, natrij i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin, i tiamin.

U nastavku donosimo deset zdravstvenih koristi kiselih krastavaca:

1. Nadoknađuju tečnost. Ako ne pijete dovoljno vode, jedite kisele krastavce, jer 90 odsto njihovog sastava čini voda.

2. Olakšavaju probleme s želucem. Krastavci će vam ublažiti gorušicu, a ako ste izgorjeli na Suncu, stavite ih na bolna mjesta.

3. Eliminišu otrove iz tijela. Voda koja se nalazi u kiselim krastavcima dobro pročišćava organizam i izbacuje otpadne proizvode iz njega. Ako ih redovno jedete, kiseli krastavci pomažu da se rastvori kamen u buregu.

4. Puno vitamina. Krastavci sadrže mnogo vitamina koji su tijelu potrebni svakodnevno, koji poboljšavaju imunološki sistem i održavaju energiju.

5. Puno minerala. Kiseli krastavci su bogati kalijumom, magnezijumom i silicijumom.

6. Pomažu kod mršavljenja. Zbog toga što su puni vode i niskokalorični, krastavci su idealni za one koji hoće da smršaju. Koristite ga u supama i salatama. Žvakanje svježeg krastavca jača vaše vilice, a vlakna potpomažu varenje. Kiseli krastavci mogu da riješe i probleme sa zatvorom.

7. Ljekovito djelovanje na oči. Komadić hladnog krastavca na podbulim očima zaista pomaže da se uklone podočnjaci i nadutost, jer dobro djeluje protiv upalnih procesa.

8. Prevencija kancera. Kiseli krastavci sadrže supstance: sekoizolaricirezinol, laricirezinol i pinorezinol. One smanjuju rizik od nekih vrsta raka, uključujući rak materice, dojke, prostate i jajnika.

9. Pomažu kod dijabetesa, povišenog pritiska i holesterola. Sok od krastavca sadrži hormon koji je potreban ćelijama pankreasa da bi proizvele insulin. Istraživanja su pokazala da jedinjenje zvano sterol može da smanji nivo holesterola. Krastavci sadrži velike količine vlakana, kalijuma i magnezijuma. Ove hranljive materije dobro regulišu krvni pritisak. Zbog toga su kiseli krastavci dobri i kod regulisanja niskog i kod regulisanja visokog krvnog pritiska.

10. Jačaju kosu i nokte. Čudesni mineral silicijum-dioksid koji se nalazi u kiselim krastavcima čine vašu kosu i nokte sjajnijim i jačim. Sumpor i silicijum-dioksid iz krastavaca stimulišu rast kose.

Za Akos.ba priredio: Nedim Botić

Back to top button