Prije puštanja vode u wc-u ovo obavezno morate uraditi: Zdravlje je u pitanju

Studija koju je objavio Američki časopis za kontrolu infekcija pokazala je da puštanje vode na zahodskoj školjci s dignutim poklopcem može imati ozbiljne rizike za zdravlje.

Nakon povraćanja u WC školjku ili nakon velike nužde tako u zrak možete lansirati potencijalno zarazne aerosole (čestice krutih tvari ili kapljica tekućine promjera manjeg od 1 mikrometra) koji će satima živjeti u vašoj kupaonici.

Te aeorosolne kapljice mogu sadržavati mikrobe koji potječu od zaraznih bolesti iz onoga što se je bilo u toj WC školjci.

Povraćanje i izmet mogu sadržavati visoke koncentracije patogena kao što su Shigella, Salmonella, pa čak i norovirus poznat i kao stomačna gripa, a ti patogeni mogu na površinama preživjeti tjednima ili čak mjesecima.

„Istraživanje sugerira da bi puštanje vode moglo igrati važnu ulogu u prenošenju zaraznih bolesti kod kojih se patogen izbacuje kroz stolicu ili povraćanjem, a posebno je zanimljiva moguća uloga WC školjke u prijenosu norovirusa, SARS-a i pandemijske gripe“, objasnili su naučnici.
Radiosarajevo.ba

Back to top button