Kameni spavači se bude: Počelo snimanje filma “Bosanski vitez”

Posljednji bosanski vitez Sead Delić je čovjek čiji je hobi da se sačuva bosanska tradicija, osvojio je javnost svojom pričom ali i producente filma “Scream for Me Sarajevo”.

Na taj način započeta je priča sa snimanja novog dugometražnog bh. filma pod nazivom Bosanski vitez.

Ovu priliku iskoristili smo da razgovaramo sa producentom i rediteljem filma koji će u javnosti definitivno privući značajnu pažnju, jer se radi o periodu bosanske kraljevine za koju historičari često ističu da je najznačajniji period od nastanka bosanke države.

„Ovo je projekat koji se tek počeo snimati. Ispred nas je još 18 mjeseci rada i snimanja koji kreću u decembru ove godine a nastavljamo snimanje u Americi, Rusiji, Italiji , Hrvatskoj. Reditelj filma Tarik Hodžić idejno je krenuo s ovom temom, a film će ugledati svjetlo dana tek 2021. godine”, rekao je producent filma Adnan Ćuhara za portal Radiosarajevo.ba

Kako saznajemo kroz razgovor, sve je krenulo kada je Tarik Hodžić ugledao fotografije Seada Delića koje je dijelio na svom Facebook profilu.

“Ono što je sigurno jeste da će to biti dugometražni dokumentarni film u trajanju od sat i po, a uveliko nam zavisi i finansijska strana, dakle moramo skupiti sredstva. Nedavno smo dobili podršku od Fondacije za kinematografiju, a svi koji žele biti partner u ovom projektu mogu nam se javiti”, napomenuo je Ćuhara.

Producent Ćuhara ekskluzivno u razgovoru za Radiosarajevo.ba otkrio je i detalje sa snimanja, kao i lokacije na kojima će se snimati ovaj dokumentarac.

“Do sada smo snimali na Bobovcu, Ostrošcu, Starom gradu Visoko, Srebreniku i svim dijelovima srednjovjekovnog kraljevstva BiH koji su tada bili značajni. međutim, ići ćemo i u Rusiju da vidimo gdje je završila Povelja Kulina bana, u Dubrovnik gdje je bila druga, zatim u Rim da vidimo gdje je završila posljednja Bosanska kraljica a potom ćemo ići da nađemo i posljednji Tvrtkov zlatnik koji se nalazi u New Yorku u muzeju, a i pričat ćemo s ljudima u Americi koji su bili dio naše historije. Zapravo, hoćemo da napravimo jedan vrhunski film i priči o Seadu Deliću koji traga za identitetom. U suštini, to je priča svih nas – Bosanaca kojima fali tog osjećaja identiteta BiH”, otkrio je Ćuhara.

Na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba Ćuhara dodaje da se Kameni spavači lagano bude, koji su ujedno i light motiv ekipe koji vrijedno rade na filmu i koji su i sami zaljubljenici u srednjovjekovnu Bosnu.

Teaser za dokumentarni film Bosanski vitez možete pogledati OVDJE

Back to top button