Novi projekt MC Potočari: Borba za nezaborav i istinu o žrtvama genocida

Iz Centra su istakli kako je neophodno Memorijalni centar razviti za sljedeću fazu u borbi za komadić istine i njihovu priču.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić razgovarao je sa federalnim ministrom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salkom Bukvarevićem oko priprema za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

Pokrenuta je zajednička inicijativa za projekt u okviru kojeg će biti prikupljeni lični predmeti učesnika Marša smrti.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić kazao je za Vijesti.ba kako je cilj projekta da se sačuva sjećanje na najveći zločin na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

On je podsjetio da na putu kojim su nevine žrtve srebreničkog genocida pokušavale pronaći spas još uvijek postoji veliki broj ostataka predmeta koji svjedoče o zlu koje je počinjeno u julu 1995. godine.

“Radi se o dijelu trase puta kojim je 1995. godine prošao Marš smrti, i na tom dijelu se još uvijek nalazi veliki broj predmeta koji je ostao nepokupljen. Ovaj projekat će početi na proljeće, jer zbog vremenskih neprilika nismo u mogućnosti krenuti odmah”, kaže Suljagić.

On dodaje kako je ovaj projekat izuzetno važan i zbog same istine o genocidu u nekadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a.

“Ovi predmeti koji će biti prikupljeni su i dokazi o tome šta se desilo, ko smo i šta smo. Mi, zapravo, još uvijek i ne znamo šta ćemo sve pronaći od predmeta, ali je zbog istine o nama i onome šta se desilo, odnosno o tome kakav je zločin počinjen nad nevinim ljudima, važno da se zna i ne zaboravi”, ističe Suljagić.

On je dodao i kako je bitno je da u projektu učestvuju preživjele žrtve genocida, djeca ubijenih…

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari također je uputio i javni poziv preživjelima i porodicama žrtava genocida u i oko Srebrenice da toj instituciji daju na čuvanje predmete koji su pripadali žrvama genocida, kako se bi se sačuvale činjenice i dokazi o stradanjima nevinih civila.

Iz Centra su istakli kako je neophodno Memorijalni centar razviti za sljedeću fazu u borbi za komadić istine i njihovu priču.

“Kad nas ne bude, mora ostati institucija koja će pričati našu priču. Ne smijemo ostati neupamćeni. Stoga vas ovim putem pozivamo da nam se javite i pohranite u ovu instituciju na čuvanje predmete koje imate iz vremena kada je Srebrenica bila pod opsadom ili iz perioda od jula do oktobra 1995. godine, kada su posljednji preživjeli uspjeli stići do Tuzle. Za mnoge od vas takvi predmeti imaju sentimetalnu vrijednost. Ali priče koje oni danas pričaju ne smiju ostati neispričane”, saopšteno je iz Memorijalnog centra.

(Vijesti.ba )

Back to top button