Jako neugodna situacija: Šta uraditi ako vas djeca uhvate “u akciji”

Jedan od najneprijatnijih trenutaka koji roditelji mogu da dožive jeste da ih dijete zatekne u seksu. Umjesto da panično reagujete i vičete na dijete da izađe iz sobe, shvatite da je situacija u kojoj ste se našli sasvim prirodna, kao i da vaša reakcija mora da bude primjerena godinama vašeg djeteta i njegovoj reakciji.

Djeci mlađoj od četiri godine ne objašnjavajte mnogo

Oni i nisu svjesni šta su vidjeli, tako da je najvažnije da ne reagujete panično. Mirno ustanite, uzmite dete u ruke i odvedite ga u drugu sobu. Ne objašnjavajte mu mnogo, pogotovo ne kad ste uznemireni jer vas dete neće ništa razumeti, a osjetit će vašu uznemirenost. Dovoljno je samo da mu kratko objasnite kako su se mama i tata na poseban način mazili i da su svi dobro i sigurno.

Mališani od pet do osam godina se mogu uplašiti

Djeca ovog uzrasta mogu biti zbunjena ili uplašena kada mamu i tatu vide u čudnoj pozi. Ne treba paničiti, ali ne treba ni davati djetetu nelogična objašnjenja, naprimjer, da su se mama i tata malo golicali.

“To ih može dodatno zbuniti i uplašiti. Kada se roditelj smiri, potrebno je da porazgovara s djetetom i kaže mu da pretpostavlja da je bilo zbunjeno kada je mamu i tatu zateklo u čudnoj pozi. Objasnite mu da niko nije bio povrijeđen, iako su se možda čuli čudni zvuci, i da su i mama i tata dobro. Recite mu da postoje trenuci kada mama i tata na poseban način iskazuju ljubav jedno drugom i da se to zove vođenje ljubavi”, kažu psiholozi.

Takođe, naglasite djetetu da se na ovaj način izražava ljubav samo između mame i tate, ili onih ljudi koji su u braku ili odraslih osoba koje su zaljubljene. Važno je da dijete razumije da to nije za decu, već za odrasle.

Naravno, treba i dalje da budete otvoreni za dodatna dječja pitanja, kojih će sigurno biti u izobilju, ali je važno samo da mu to objasnite njemu razumljivim jezikom.

Tinejdžeri znaju o čemu se radi

Djeca uzrasta od devet godina pa naviše uglavnom znaju o čemu se radi i neće se istraumirati ako vas zateknu u akciji s partnerom. Ipak, zbog osećanja stida vjerovatno će izbeći da pitaju i pričaju o tome. Ali vaša je obaveza da ih uputite u to šta je seks, šta su seksualni odnosi, kada treba da se dogodi prvi seks i na koji način treba da se zaštite. Takođe, ovo je period kada bi trebalo da pričate ne samo o zaštiti nego i o pravu da se kaže „ne“ kada osoba ne želi da ulazi u seksualni odnos.

Najsmješniji komentari: Tata je radio sklekove na mami

Na sajtu za roditelje „Mumsnet“ mame su pisale o svojim iskustvima i reakcijama dece kad su ih zatekla u seksu. Ovo su najsmješniji komentari:

*Naš sedmogodišnji sin ušao je u sobu usred noći i uhvatio nas. Sljedećeg jutra sreli smo komšinicu i on joj je ispričao kako je tata sinoć radio sklekove na mami.

*Nedavno nas je čuo naš šestogodišnji sin. Pitao nas je: „ Da li se vi to hrvate po krevetu? Mogu li i ja da se igram?“

*Starija kćerka, koja je tada imala osam godina, jednom nas je uhvatila. Kad smo je videli, moj muž je odmah rekao: „Imao sam napad astme i mama mi je pomagala.“ A ona je na to rekla: „Mislim da ste imali seks“, i samo je mirno išetala iz sobe.

Back to top button