Čitali smo “slovo Dejtona” onako kako piše: Dodik nije upravu, Dan državnosti je državni praznik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas ne slavi Dan državnosti naše zemlje. Današnji dan, smatra on, nije praznik BiH “iz prostog razloga što nikada nije donesena odluka da taj datum bude praznik na cijeloj teritoriji BiH”.

Obilježavanje 25. novembra kao Dana državnosti BiH je, ocjenjuje Dodik u izjavi za Srnu, ogledalo “bošnjačke politike u BiH”, koja, kako je kazao, nametanjima pokušava da izgradi nešto što ne postoji, te u tom kontekstu navodi i današnji veliki državni praznik.

Ovakve Dodikove izjave još jednom potvrđuju da ovaj član Predsjedništva BiH ima velikih problema sa razumijevanjem ili prihvatanjem Ustava BiH i zakona naše zemlje.

– Čitaj kao što je napisano – poručivao je Dodik u nekoliko navrata posljednjih mjeseci, odgovarajući na medijske upite o sadržajima potpisanih sporazuma i dokumenata.

Isto uputstvo bi, kada je u pitanju Dan državnosti BiH, Dodik mogao “aplicirati” i na sebi, te bi u tom slučaju promijenio stav o “nepostojanju odluke da 25. novembar bude praznik na cijeloj teritoriji BiH”.

S obzirom da se Dodik nerijetko poziva na “slovo Dejtona”, upravo u tim slovima, kada se “čitaju onako kako piše”, se vidi da postoji odluka o 25. novembru kao Danu državnosti BiH, koja je u potpunosti u skladu sa Ustavom BiH.

“Slovo Dejtona” upravo govori o kontinuitetu pravnih propisa, te nalaže da svi zakoni, propisi i sudski poslovnici, koji su na snazi na teritoriji BiH u trenutku kada Ustav stupi na snagu, ostaće na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti BiH.

U trenutku stupanja na snagu Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava BiH kao njegovog integralnog dijela, na snazi je bio Zakon o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike BiH, a Parlamentarna skupština BiH u međuvremenu nije utvrdila drugi datum ili donijela drugačiju odluku.

Da je Dan državnosti kao takav u skladu sa Ustavom BiH, potvrdio je i Ustavni sud BiH na sjednici održanoj 6. jula 2017. godine, kada je kao neosnovan odbijen zahtjev 30 zastupnika Narodne skupštine RS-a za ocjenu ustavnosti članova 1, 2. i 3. Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike BiH, te kada je kao neosnovan odbijen i zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike BiH.

S obzirom da smo “čitali onako kako se piše”, te da smo se držali “slova Dejtona”, možemo potvrditi da je 25. novembar kao Dan državnosti BiH Ustavom i zakonom utemeljen praznik, te ovu priliku koristimo da povodom današnjeg velikog praznika uputimo iskrene čestitke i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Izvor:
Faktor

Back to top button