Lista iz RS, Beograd hapsi: Prijavljeno 3.500 osoba, pročitajte da li je i vaše ime na spisku

Beograd nastavlja hapsiti pripadnike Armije RBiH i HVO-a čija se imena nalaze na spisku pod nazivom “Izvodi iz krivičnih prijava optuženih za ratne zločine u BiH 1992-1995”. Na dokumentu od čak 508 stranica, autori su naveli oko 3.500 imena, sa kratkim opisima navodnih ratnih zločina za koja se terete.

U predgovoru koji potpisuje bivši sudija Ustavnog suda BiH i bivši ministar pravosuđa entiteta Republika Srpska, Marko Arsović, između ostalog, stoji:

-Na prvi pogled se čini da knjizi koja nosi naslov “Izvod iz krivičnih prijava optuženih za ratne zločine u Bosni i Hercegovini 1992-1995” i nije potreban nikakav predgovor. Radi se o izvodima iz zaista velikog broja krivičnih prijava za ove zločine koje su naši organi podnijeli opet našim organima, u skladu sa našim procesnim zakonom. Naime, iznesena je sukcesivno glavna sadržina svake od tih prijava, a svaka se odnosi na (konkretno) određenog učinioca i određeno krivično djelo. Sve je to sistematizovano isključivo po azbučnom “mjestu” prezimena učinioca krivičnog djela. Knjiga govori o zločinima za koje su podnesene krivične prijave, što implicira vjerovatnost krivičinih procedura pred nadležnim sudovima. Knjiga ne može biti namijenjena samo tzv. historijskom pamćenju, već treba da služi jednoj aktuelnoj svrsi, koju može da izrazi pitanje na koji način i pod kojim uslovima se vinovnici ovih zločina mogu izvesti pred lice pravde i uopće šta se u ovom pogledu može učiniti.

Sastavni dio ovog proširenog spiska na kojem se nalaze imena oko 3.500 pripadnika Armije RBiH, HVO-a i visokih bošnjačkih funkcionera je i opskurni dokument “Pregled naredbodavaca i izvršilaca zločina u logorima i zatvorima za Srbe u bivšoj BiH u periodu 1992. – 1996. godine”.

VEZANI TEKST- Osmanović uhapšen na osnovu spiska na kojem su Pimpek, Josip Pejaković, Hanka Paldum

Na osnovu spiska čiji je autor Dokumentacioni centar za istraživanje ratnih zločinaca Republike Srpske (DCRS) iz januara 2002. godine, podnesene su krivične prijave koje su upućene tužilaštvima BiH i Srbije.

Dokumentacioni centar u međuvremenu je pretvoren u Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, koji se podsjećamo prije nekoliko mjeseci žalio Mehanizmu za međunarodne krivične sudove (Hag) što je arhivska građa ovog međunarodnog krivičnog suda prebačena u Sarajevo, a nije njima ustupljena.

Na spisku po kojem vladajući režim Aleksandra Vučića hapsi, a što su radili i njegovi prethodnici, i nastavit će sa hapšenjima su Ejup Ganić, Sulejman Vranj, Nedžad Ajnadžić, Fikret Prevljak, Fikret Muslimović, Dževad Topić Topa, Selim Hadžibajrić, Emin Švrakić, Himzo Selimović, Vahid Karavelić, Jusuf Pušina, Atif Dudaković, Safet Oručević, Rusmir Mahmutčehajić, Naser Orić, Dragan Vikić, Zekerijah Osmić, Zulfikar Ališpago, Munir Alibabić, Bakir Alispahić, Emin Švrakić, Sefer Halilović, dr. Faris Gavrankapetanović, rahmetli Hakija Meholjić, rahmetli Zaim Imamović…

Beogradu je ovaj spisak krivičnih prijava poslužio kao osnov za podizanje optužnica na temelju koji su hapšeni nekadašnji član ratnog Predsjedništva RBiH Ejup Ganić (113.stranica), general Armije RBiH Jovan Divjak, Naser Orić (312. stranica), Ilija Jurišić, Husein Mujanović (289. stranica) i prije dva dana Osman Osmanović (316. stranica).


Na spisku se nalaze i mrtvi. Ejub Golić, jedan od srebreničkih komandanata ARBiH, kriv je što je predvodio napade na sela u opštini Bratunac kada je “prerezao grlo ranjenom i uhvaćenom Marku Mičiću”. Ratni zločinac je za DCRS i Mehmed Alagić, legendarni komandant Sedmog korpusa ARBiH. Autori su uvrstili među “zločince” i mučki ubijenog komandanta odbrane Žepe Avdu Palića, komandanta HOS-a Blaža Kraljevića, ubijen u avgustu 1992. godine u atentatu koji nikada nije rasvijetljen.

Na spisku je i Ramiz Bećirović, jedan od srebreničkih komandanata. Tereti se da je odgovoran za postavljanje zasjede (23. juna 95) u Podosmačama i kada su poginula četiri civila. Kriv je i rahmetli general Mustafa Talijan Hajrulahović. On je, kažu autori famoznog spiska, “neposredno učestvovao u podmuklom napadu na kolonu JNA u Doborovoljačkoj ulici” i bio je “upravnik zatvora Tunel – Ciglane”.


OVDJE MOŽETE PROČITATI SVA IMENA OSUMNJIČENIH ZA NAVODNE RATNE ZLOČINE ZA KOJE SU KRIVIČNE PRIJAVE PROSLIJEĐENE I BEOGRADU

Spisak počinje od 38. stranice dokumenta.

Izvor:
Faktor

Back to top button