Skrivanje Programa reformi: Bojazan od suda javnosti

Politički analitičari zajedničkog su stava da se Program reformi BiH, koji su nedavno usvojili članovi Predsjedništva BiH, ne bi smio kriti od javnosti s obzirom da se radi o dokumentu koji je od strateške važnosti za budućnost naše zemlje.
Blagovčanin: Predsjedništvo BiH krši prava građana

Direktor Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin ističe da je nedopustiva i neprihvatljiva praksa da takav dokument bude tajna.

– Kolektivni šef države, koji je usvojio Program reformi u BiH, na ovakav način krši kolektivna prava građana ove zemlje. Zakon o slobodi pristupa informacijama prilično je jasan i u svojim uvodnim članovima kaže da je svaka informacija u posjedu javnog organa javno dobro i da je kao takva dostupna građanima BiH – pojašnjava Blagovčanin.

Upravo zbog toga, TI BiH zvanično je od Predsjedništva BiH zatražio da mu dostavi primjerak Programa reformi. Prvi čovjek ove organizacije tvrdi da će se insistirati na zahtjevu da se usvojeni dokument učini dostupnim javnosti.

– Nedopustivo je da kolektivni šef države krši kolektivna prava građana BiH! Pozivam Predsjedništvo BiH da se vrati u okvire zakonskog postupanja. Mi ćemo insistirati na objavljivanju dokumenta. Ukoliko Predsjedništvo BiH ne bude htjelo dokument učiniti dostupnim javnosti, pokrenućemo odgovarajući sudski postupak, na šta imamo zakonsko pravo. Ako ni to ne bude dovoljno, u konačnici postoji mogućnost obraćanja Sudu u Strasbourgu, koji je u ovakvim i sličnim situacijama već donosio presude i koji ovakvu vrstu pitanja tretira kao elementarna ljudska prava – kaže nam Blagovčanin.

Prema ocjeni našeg sagovornika, političke elite se krajnje neodgovorno ponašaju prema onima koji su im dali povjerenje i zahvaljujući kojima zapravo vrše javne funkcije.

– Odluke se donose u ime građana BiH, a sa druge strane, građanima se ne daje pravo i mogućnost da izvrše uvid u odluke koje se donose u njihovo ime – navodi direktor TI BiH.

Odgovorajući na pitanje zašto je šira javnost u velikoj mjeri letargična, te ne insistira na pravu da joj bude predstavljen jedan od ključnih dokumenata za budućnost BiH, Blagovčanin kaže da je ponašanje političke elite i vladajućih političkih partija stvorilo takvu atmosferu u društvu da građani nemaju ni minimalno povjerenje u njihov rad.

– Stoga su i očekivanja građana prema institucijama, nažalost, gotovo nepostojeća – konstatuje on.

Stoga je, kako naglašava, izuzetno važno iskoristiti sve zakonske mogućnosti i procese vratiti u legalne i zakonom propisane tokove.

– U BiH moramo insistirati na tome da se stvari odvijaju u zakonskim okvirima, jer sve drugo van toga stvara anarhiju i haos – upozorava Blagovčanin u razgovoru za Vijesti.ba.

Čarkadžić: Komšićev poziv pokazuje da je Dodik u problemu

Politički analitičar Denis Čarkadžić smatra da je primarni razlog zbog kojeg su se akteri uključeni u izradu i usvajanje ovog dokumenta odlučili da ga do imenovanja Vijeća ministara BiH kriju od očiju javnosti u prvom redu bojazan da neki od njih ne bi izdržali sud te iste javnosti, te se na kraju pod njenim pritiskom i povukli iz samog dogovora.

On dodaje da, ako se podsjetimo na interpretacije samog dokumenta od strane članova Predsjedništva BiH, ali i Komšićev poziv Dodiku da objavi dokument, teško se oteti utisku da je upravo Dodik taj koji bi, obzirom na svoje stavove u vezi NATO integracija BiH koje je iznosio u posljednjih par godina, imao najviše problema da pred javnosti i opozicijom u RS-u, a moguće i pred nekim stranim faktorima, odbrani sadržaj i sam kontekst dokumenta.

– Jer, uzevši u obzir činjenicu da je BiH u MAP-u, “Program reformi BiH”, kakve god to reforme i u kolikom god obimu bile, one moraju biti takve prirode koja zahtijeva ugovorni odnos BiH sa NATO-om, a to je upravo MAP – kaže naš sagovornik.

S tim u vezi, prema njegovom mišljenju, posljednju riječ će dati NATO, kada i ako Program reformi BiH stigne u njegovo sjedište u Brisel.

Čarkadžić smatra da, pored ovoga, iako je procedura imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u toku, složeni odnosi i različiti interesi stranaka sa sjedištem u FBiH, ali i moguće nezadovoljstvo Rusije samim sadržajem Programa reformi BiH, ostavljaju prostor za mogućnost da od svega dogovorenog na kraju ne bude ništa, ili da se implementacija čitavog dogovora prolongira, što bi također mogli biti mogući razlozi skrivanja sadržaja usvojenog dokumenta.

– S druge strane, “Program reformi BiH” nije više dokument u formi izrade, nacrta ili neke vrste non papera, već je zvanično usvojeni dokument od strane najvišeg organa izvršne vlasti u BiH – Predsjedništva BiH te tako, po mom mišljenju, već ima pravnu snagu bez obzira na dogovor da će se dokument u NATO uputiti nakon imenovanja novog Vijeća ministara BiH – kaže Čarkadžić.

Dodaje da bi dokument po Zakonu o slobodi pristupu informacijama trebao biti javan.

– Gdje se god dokument sada nalazio, i pored pragmatičnih razloga u cilju zaštite postignutog dogovora koje sam pomenuo, moje je mišljenje da je zvanična stranica Predsjedništva BiH jedino mjesto na kojem on treba da se već sada nalazi, na šta obavezuje i Zakon o slobodi pristupa informacijama BiH – smatra ovaj politički analitičar.

Dodatni razlog, prema mišljenju Čarkadžića, tome je i činjenica da ovakvo skrivanje od očiju građana već usvojenih odluka i dokumenata od strane izvršnih organa može predstavljati opasan presedan i primjer kojim bi se u budućnosti mogli povesti i bilo koji drugi organi na bilo kom nivou u BiH.

– Na kraju, držanje u tajnosti jednog ovako važnog, a usvojenog dokumenta govori sa jedne strane o nesigurnosti, ranjivosti i hipokriziji glavnih protagonista političke scene u BiH, ali sa druge strane i o nedostatku snage javnosti i građana u BiH da ostvare svoje pravo da znaju kakve se odluke u njihovo ime donose – zaključio je Čarkadžić.

Kukić: Slijedi li drugo poluvrijeme utakmice s ANP-om!?

Univerzitetski profesor akademik Slavo Kukić kaže da je vrlo teško govoriti o dogovoru koji su postigli članovi Predsjedništva BiH jer se taj tekst od javnosti čuva kao zmija noge.

– Za sada je izvjesno da se operira dokumentom koji je u svome nazivu izmijenjen u odnosu na onaj koji je bio predmet spora. To, doduše, ne mora ništa značiti, ali za sada je Dodiku oslonac za tvrdnje kako sporazumom nije prihvaćeno ništa što je drugačije u odnosu na ono o čemu stalno govori – da nema ništa protiv suradnje s NATO-om, ali da su, to su riječi koje je ovih dana izrekao za ruske medije, Srbi iskusili bombardovanja NATO-a, da RS ne vidi nikakvu prednost u tom vojnom savezu i da mu ne namjerava pristupiti i odreći se svoje vojne neutralnosti. Što će se stvarno događati tek će se vidjeti – navodi Kukić.

U ovom momentu je, nastavlja Kukić, bojim se, zna li se na kakve je zaokrete spreman gospodin Dodik u toku samo jedne noći, za iole sigurnije sudove ipak prerano. No, barem što se mene tiče, prerano je likovati, sve mogućnosti su i dalje podjednako otvorene.

Svi potencijalni budući članovi novog saziva Vijeća ministara BiH hvale Program, dok ga opozicija napada, iako ga ni jedni i drugi nisu još vidjeli.

Kukić kaže da, što se opozicije tiče, sasvim logična reakcija budući da se tekst Programa reformi, koji je predmet sporazuma članova Predsjedništva, krije od javnosti.

– Naravno, logika opozicijskog djelovanja podrazumijeva da se on, i da ga se ima na uvidu, kritizira iz različitih perspektiva. Ovako, međutim, prema oštroj kritici opozicije je, siguran sam, i puno veće razumijevanje u javnom prostoru, a i puno veće sumnje prema onom što se u dokumentu doista nalazi – smatra naš sagovornik.

S druge strane, dodaje profesor Kukić, što se onih na vlasti tiče, u pitanju je klasična formula po kojoj se, ovdje i svugdje u svijetu, ponašaju politički aparatčici.

– Jer, kako braniti bilo što na neviđeno? No, kod političkih aparatčika, a ovdje su se razmnožili kao gljive poslije kiše, ne vrijedi to nego sasvim drugo pravilo – da si obavezan aplaudirati svemu što tvoj pretpostavljeni u vertikali moći dogovori, pa i po cijenu da to vodi izravno u ambis – kaže on.

Na pitanje da li su domaći političari ti koji su stvarno postigli dogovor ili je to bio pritisak stranaca s obzirom da je dogovor objavljen sat vremena nakon sastanka s najvažnijim stranim ambasadorima u BiH, Kukić odgovara da je i o tome, ruku na srce, problematično govoriti.

– Ovih dana je moguće svjedočiti kojekakvim spekulacijama. Osobno, međutim, baš i nisam siguran da je pritisak bio povod za popuštanje Milorada Dodika. Naime, on je u odnosu na Zapad definitivno podvukao crtu i sve svoje planove usmjerio prema Moskvi. Utoliko, o njegovom popuštanju se može govoriti jedino u slučaju da je pritisak došao iz Rusije. A ako je u pitanju to, bojim se da utakmica s ANP-om, Programom reformi, zovite to kako vam volja, još uvijek nije završena. I da bi nakon formiranja Vijeća ministara mogli gledati njezino drugo poluvrijeme – govori Kukić.

On dodaje da će u tom slučaju, dakako, biti opravdano govoriti jesu li vanjskom pritisku podlegla druga dvojica članova Predsjedništva.

Kada je u pitanju uspjeh ovog sporazuma i izlazak iz političke krize, Kukić kaže da mogućnost propadanja sporazuma o Programu reformi uopće ne treba isključivati.

– Na to, uostalom, upućuju i neki detalji u vezi sa sporazumom. I stoga bih i ovom prilikom podsjetio, dogovoreno je da sporazum bude proslijeđen u Brisel nakon imenovanja predsjedavajućeg i svih ministara u Vijeću ministara. Ako je to bilo važno Dodiku, i ako su na to morali pristati Komšić i Džaferović, iako su mjesecima ponavljali da nema predsjedavajućeg prije nego se ANP pošalje u Brisel – ili da se barem jedno i drugo uradi istovremeno – onda se mora postaviti pitanje nije li takva formulacija dio nekog novog đavoljeg plana, kojeg u svojoj glavi ima Dodik, i koji bi mogao eksplodirati prvi dan nakon njegova zaposjedanja institucija državne vlasti. Ne razmišlja li, recimo, Dodik da njegovi ministri na Vijeću ministara, jer ono proslijeđuje dokument u NATO, na prvoj sjednici, iz sam Bog zna kakvih razloga i uz kakva obrazloženja, povuku kočnice. Jednostavno, ne slažemo se sa slanjem dokumenta u NATO i točka – kaže profesor Kukić.

Ističe da ne želi prejudicirati, ali ni takvu mogućnost ne treba isključivati.

– Uostalom, sve to će se odvijati relativno brzo i svi zajedno ćemo biti u prilici svjedočiti onom što će se događati – zaključuje profesor Slavo Kukić.

(Vijesti.ba)

Back to top button