SPREMITE SE ZA DRASTIČAN ZAOKRET! POZNATI METEOROLOG NAJAVLJUJE VELIKU PROMJENU VREMENA

Iznadprosječno se toplo razdoblje nastavlja i sljedećih dana, do ponedjeljka i dalje suhih i pretežno sunčanih, gdjekad čak i vedrih, uz često maglovita jutra, pa i cijela prijepodneva, a sve je vjerovatnije da bi onima koji sljedeće sedmice putuju kroz više predjele, bilo dobro staviti zimske gume i prije zakonske obaveze, najavljuje meteorolog Zoran Vakula za HRT.

U Bosni i Hercegovini jutros preovladava sunčano vrijeme, a na sjeveru zemlje i po kotlinama u centralnim i istočnim područjima ima magle. U sedam sati u Livnu je izmjereno nula stepeni, a najtoplije je bilo u Neumu 15. U Sarajevu je izmjereno pet, a na Bjelašnici 12 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Prije podne na sjeveru zemlje i po kotlinama u centralnim i istočnim područjima će biti magle. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26 stepeni. U Sarajevu će vrijeme biti sunčano, a najviša dnevna temperatura zraka oko 23 stepena.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Prije podne na sjeveru zemlje i po kotlinama u centralnim i istočnim područjima će biti magle. Od poslijepodnevnih sati postepeno povećanje oblačnosti sa sjeverozapada. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između jedan i šest, na jugu zemlje do 12 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka između 20 i 25 stepeni, prognoze su meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZBiH).

U utorak u Bosni i Hercegovini preovladavat će oblačno vrijeme, a u drugoj polovini dana kiša sa sjevera i sjeverozapada postepeno će zahvatiti Bosnu. U Hercegovini slabija kiša moguća je u noći na srijedu. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između četiri i devet, na jugu zemlje do 12 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17, na jugu zemlje do 22 stepena.

U srijedu u Bosni i Hercegovini očekuje se oblačno sa kišom, na planinama sa snijegom. Glavnina padavina predviđa se za prijepodnevne sate. U drugoj polovini dana moguće je slabljenje i postepen prestanak padavina. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između tri i sedam, na jugu zemlje i do 13 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između pet i devet, na jugu zemlje od 13 do 17 stepeni.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini očekuje se umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između nula i četiri, na jugu zemlje do 10 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između šest i 11, na jugu zemlje od 13 do 17 stepeni.

A kad nam već najviša poslijepodnevna temperatura zraka prošlih dana i sedmica ne pokazuje u kojem smo godišnjem dobu, to ponegdje i povremeno barem čini najniža jutarnja, koja je gdjekad čak niža od prosječne za ovaj dio godine, kao primjerice u četvrtak u Sinju, gdje je izmjeren samo 1 °C. Ili 2 °C u Gospiću.

Istovremeno na Zavižanu je bilo 11 °C, a na Sljemenu čak 14 °C! Više od prosječne najviše poslijepodnevne. Poslijepodne je pak u Gospiću bilo čak 24 °C, u Kninu i 27 °C, a dnevni porast temperature veći od 20 °C bio je i još ponegdje.

Zanimljivo je spomenuti i da je na Sljemenu – meteorološka postaja DHMZ-a Puntijarka – već četvrti dan u nizu temperatura bila viša od 19 °C – u srijedu čak 22,7 °C, što je novi oktobarski rekord. Dakle, neki su rekordi već “pali”, a neki će još do ponedjeljka, na jugu čak i kasnije. A poslije u stilu: “something completely different” – iznenadit će se tko pripravan nije, upozorava Vakula.

Podjednako stabilno i za oktobar iznadprosječno toplo bit će i za vikend i u ponedjeljak, kada će magle ipak biti manje, a i poslijepodnevna će se temperatura malo sniziti zbog više oblaka i sjeveroistočnog vjetra.

U nastavku sljedeće sedmice još hladnije – primjereno kraju oktobra i početku novembra , ne samo po temperaturi, nego i po oblacima i povremenoj kiši. Štoviše, sve je veća vjerojatnost da u najvišem gorju zalepršaju i snježne pahulje. U Bosni i Hercegovini danas je bilo sunčano vrijeme, a prije podne u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle.

Temperature zraka u 14 sati: Bjelašnica 15, Bugojno 18, Bihać, Ivan Sedlo, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 20, Zenica 21, Livno i Neum 23, Mostar i Široki Brijeg 26 te Grude 28 stepeni Celzijusa. U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Prije podne po kotlinama Bosne i uz riječne tokove s maglom.

Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura od sedam do 13, na jugu od 10 do 16, a dnevna od 21 do 27 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. U Sarajevu se očekuje sunčano vrijeme. U jutarnjim satima u kotlinskim i padinskim dijelovima grada je moguća magla ili sumaglica. Jutarnja temperatura oko osam, a dnevna oko 22 stepena Celzijusa.

Izvor: dunjajluka.com

Back to top button