Putin upozorava: U Ukrajini bi se mogla desiti “druga Srebrenica”

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je bojazan da će se na istoku Ukrajine desiti “druga Srebrenica” ukoliko vlasti u Kijevu stekne kontrolu nad granicom u Donbasu bez davanja garancija zaštite tamošnjim stanovnicima, objavio je TASS.

“Ukrajinska strana uvijek insistira: Pustite našu vojsku da izađe na granicu. Mogu zamisliti šta će se desiti nakon toga. Ponovit će se Srebrenica”, rekao je Putin i dodao:

“Vidjeli smo kako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski vodio razgovore s nacionalistima. Jasno je ko je tamo jači. I šta će se tamo dogoditi kada ti nacionalisti uđu na teritoriju Donbasa bez pružanje garancija ljudima.”

Putin je napomenuo da je u Parizu u ponedjeljak razgovarao s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim o sudbini ljudi koji žive na istoku Ukrajine, na prostorima nad kojima Kijev nema vlast.

“Zakon o amnestiji još nije usvojen. Dogovorili smo se 2015. godine, složili se da će oni donijeti zakon, postoje neke odluke, ali ništa nije doneseno”, rekao je Putin.

Back to top button