Ovih osam imena za djevojčice svuda zvuče fantastično: Imaju i predivno značenje

Izbor imena nije mala stvar – ono nas prati kroz život i izdvaja od ostalih, i dok neki roditelji vole tradicionalna, uobičajena imena, neki su skloniji onim unikatnnim, modernim i kratkim. Naravno, uvijek je lijepo i kada ime nosi sa sobom određenu simboliku.

Mi vam danas donosimo osam ženskih imena koja su internacionalna, odnosno prihvaćena su svuda u svijetu, a imaju posebna i moćna značenja. Možda vas inspirišu!

Aleksandra: Jedno od najstarijih imena koje je i danas u upotrebi. Porijeklo vodi od grčkog jezika, odnosno od reči aléxo i andrós, a prevodi se kao zaštitnica, ona koja brani ljude.

Hana: Ima nekoliko značenja u zavisnosti od porekla. Kada se radi o arapskom porijeklu, označava “pametnu, iskusnu, razumnu” ženu. Kada je reč o imenu Hana s hebrejskim poreklom znači “milost”- Postoji još nekoliko tumačenja – da je nastalo od reči za biljku kanu, te da znači “bosiljak, prijatan miris”.

Helena: Grčko ime kojim se označava svjetlost, blistavost, baklja. Prema helenskoj legendi to je bilo ime najljepše žene sveta, kćerke Zevsa i Lede.

Klara: Ovo ime vuče porijeklo iz Italije, a izvornog porijekla je iz latinskog “clarus” u značenju “jasna, čista, svetla”.

Mia: Mia je skraćena varijanta imena Maria. U romanskim jezicima “mia” znači “moja”. Na grčkom “mea” znači “moja”, “samo jedna”. Često se daje djevojčicama na koje su mame dugo čekale i jarko želele.

Mila: Ime Mila je nastalo od istoimene slovenske reči “mila”, a tumači se kao neko drag, srcu blizak, umiljat, graciozan.

Maja: Najpopularnije tumačenje jeste da ovo ime vodi porijeklo od imena za drevnu grčku boginju. Bila je najstarija, najstidljviija i najljepša od sedam kćerki Atlasa i Plejone. U rimskoj mitologiji pak Maja je bila boginja plodnosti i proljeća. S druge strane, na hebrejskom ovo ime dolazi od riječi “ma'ayan” koja označava izvor, potok.

Zoe: Jedno je od najpopularnijih modernih imena, a kratko i jasno ovo ime na starogrčkom znači “život”.
Sarajevo.ba

Back to top button