Počeo sastanak delegacija SDA, SBB-a i DF-a

Očekuju se razgovori o formiranju vlasti, ali i funkcioniranju koalicije

U Sarajevu je počeo sastanak delegacija SDA, SBB-a i DF-a s liderima tih stranaka Bakirom Izetbegovićom, Fahrudinom Radončićem i Željkom Komšićem na čelu.

Izetbegović je jučer najavio da će teme razgovora biti formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH te da će se razgovarati i o Vladi Kantona Sarajevo.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić ranije ove sedmice kazao je da će na sastanku s predsjednicima SDA i DF-a potencirati konkretne programske stvari i da će tek nakon tog sastanka SBB na stranačkim organima moći donijeti odluke o koaliciji sa SDA i eventualnom ulasku SBB-a u vlast.

Inače, jučer je u Sarajevu održan sastanak delegacija SDA i HDZ-a. Predsjednici ovih stranaka Bakir Izetbegović i Dragan Čović kazali su novinarima nakon sastanka da konkretnih dogovora o formiranju vlasti, ali niti o Izbornom zakonu i Gradu Mostaru nije bilo.

Izetbegović je kazao da SDA smatra da treba odmah imenovati Vladu FBiH zajedno s Vijećem ministara BiH, a da se HDZ BiH s tim ne slaže.

On je rekao da se mogu imenovati barem predsjednici i potpredsjednici FBiH paralelno s imenovanjem Vijeća ministara BiH.

Avaz.ba

Back to top button