Srebrenica na nogama zbog FK Guber: Posljednja šansa za spas “stogodišnjaka”

Nogomet se u Srebrenici počeo igrati 1923. godine, a godinu kasnije je došlo do izgradnje igrališta i osnivanja FK Guber. Nakon gotovo 96 godina ovaj srebrenički klub je u situaciji težoj nego ikada.
Guber, koji je svojevremeno igrao i završni dio Kupa Maršala Tita, trenutno se nalazi na posljednjem mjestu Regionalne lige RS-a Istok (četvrti rang bh. nogometa), a potezi prijašnjih čelnika nagovještavali su i najcrnju sudbinu srebreničkog sportskog ponosa.

Teška sudbina Gubera potaknula je lokalne ljude da se okupe i pokušaju ga spasiti od propadanja, a predsjednik kluba Zijad Zijo Salimović nam otkriva da su prvi koraci napravljeni nakon što su zauzeli mjesta u upravljačkim strukturama.

Povratak igrača iz Srebrenice

“Na skupštini FK Guber održanoj 22. novembra nakon slabih rezultata i dugova uključio se veliki broj starih nogometaša kojem je klub u srcu. Okupili smo se i dogovorili da radimo sve transparentno, javno i bez ikakve naknade. Oformili smo upravni odbor, koji je potom izabrao mene kao predsjednika. Odmah smo krenuli u radne akcije na uređenju terena, okolice i svlačionica. Akcije pokrećemo svakog vikenda kada nam vrijeme ide na ruku. Mogu reći da je odziv jako dobar. Već nam se javljaju ljudi iz dijaspore koji nam mogu pomoći, a tu su i ljubitelji Gubera iz BiH. Uradit ćemo sve ono što je do nas, a najvažnije je da osiguramo kvalitetnog trenera i dobrog ekonoma. Na upravi je da osigura neke optimalne uslove za nastavak takmičenja u regionalnoj ligi”, rekao je Salimović za portal Klix.ba.

Brojni nogometaši ponikli u Srebrenici otišli su igrati za druge klubove zbog teške situacije u FK Guber.

Foto: D. S./Klix.baFoto: D. S./Klix.ba

“Sa svakim nogometašem ćemo razgovarati. Imamo dosta vremena do početka priprema kako bi saznali njihove zahtjeve, a onda ćemo prema našim mogućnostima uraditi ono što možemo. I ja se nadam da ćemo većinu nogometaša uspjeti vratiti. Čak imamo najavu i da ćemo dovesti neke igrače sa strane. Ipak, više preferiramo igrače koji su tu proveli 10-ak godina u Guberu u raznim konkurencijama. Gubili smo praktično gotove nogometaše, a uzimali igrače sa strane. Oni onda dođu, ne treniraju zajedno i treninzi nisu mogli da se održe. Ne možeš imati trening sa pet, šest nogometaša. Tu je i slaba situacija s pratećim stvarima kao što su lopte, oprema… Ne može trener odraditi svoj posao ako nema svaki igrač svoju loptu”, pojašnjava Salimović.

Novi čelnici su prilikom preuzimanja kluba zatekli samo tri lopte, dok ništa bolja situacija nije ni s dresovima jer nema nijedne kompletne garniture.

Akcija učlanjenja u klub

“Odmah smo napravili zapisnik o primopredaji. Formirali smo komisiju koja je zapisala šta je zatekla na stanju, a sada se moramo svi angažovati, tražiti poslovne ljude koji hoće da pomognu Guberu kako bi sve obnovili i napravili klub. Najvažnije je da ostanemo u regionalnoj ligi. Guber je tu već tri godine i trebat će nam dosta vremena da ga vratimo na stare staze. Ipak smo mi jedan od rijetkih klubova koji ima 95 i više godina tradicije. Ne smijemo dozvoliti da se takav klub ugasi. Bilo je dosta dugova prema igračima, sudijama, dobavljačima… Ne krećemo od nule nego ispod nule”, opominje predsjednik koji je otkrio kako je klub već privukao najveći broj članova u svojoj historiji.

“Pokrenuli smo akciju učlanjivanja u FK Guber. Članarina je 25 KM. Svako ko uplati novac dobije člansku kartu, a njegovo ime bude javno objavljeno. Cilj je da u početku imamo 200 članova kluba i to je dobar osnov za početak”, optimista je Salimović.

Zijad Zijo Salimović (Foto: D. S./Klix.ba)Zijad Zijo Salimović (Foto: D. S./Klix.ba)

Posebno će težak biti zadatak ostanak u Regionalnoj ligi u kojoj je Guber na posljednjem 16. mjestu sa svega pet osvojenih bodova.

“Da se ne nadam, ne bih ni došao u klub. S kvalitetnim trenerom, jednim novim, pravim odnosom prema treninzima i utakmicama te zalaganjem pojedinaca i povratkom starih nogometaša nadamo se da ćemo uspjeti sačuvati status. Već od ranije smo dužni savezu, sudijama… To smo morali prvo riješiti. Jer znate kako je. Kada ne platiš sudije, oni jedva čekaju da ti sude u gostima. Odmah je to drugi odnos, nema respekta. Sroza se klub, priča se svašta, nadam se da ćemo tome stati u kraj. To nam je zadatak i obaveza. Izmirenje dugove i opstanak u regionalnoj ligi”, rekao nam je Salimović za kraj razgovora.

Hoće li novi agilni čelnici uspjeti u svom naumu ostaje nam da vidimo u narednom periodu, a FK Guber je zaslužio barem ono osnovno shodno teškim posljedicama rata i nacionalne podijeljenosti u Srebrenici.

Back to top button