Imam Hrustanović: Plakati su klasična provokacija, januar je težak u Srebrenici

S komšijama Srbima ne pričamo o genocidu, Ratku Mladiću… Mi se s njima pozdravimo, čestitamo jedni drugima praznik, kaže efendija Hrustanović

Poruke koje se upućuju Bošnjacima danas iste kao i one koje su se upućivale 1992. i pred genocid

Plakati s likom zločinca Ratka Mladića i natpisima koji ga veličaju osvanuli su jutros u Srebrenici. Srebrenički imam Ahmed Hrustanović kaže da je to djelo Udruženja građana “Istočna alternativa” Republike Srpske, te da ovo nije ništa novo i da nije prvi put.

– To su klasične provokacije koje vlast u Srebrenici podržava. Žele da zastraše Bošnjake. U Srebrenici je januar veoma težak mjesec, djeca ne idu u školu, stanovnici odu na odmor, nema puno ljudi, izgleda tužno i pusto. I onda dođe neko da provocira. To traje neprestano. Nadam se da će neko reagirati na ovo i da će pokazati interes za nas povratnike – kaže Hrustanović za Faktor.

Ističe kako s komšijama Srbima ne razgovaraju o ovoj temi.

– S komšijama Srbima ne pričamo o genocidu, Ratku Mladiću… Mi se s njima pozdravimo, čestitamo jedni drugima praznik, s onima za koje znamo da su normalni ljudi. Nisam čuo da bilo ko osuđuje ove postupke. Plakati su već skinuti – kazao je imam Hrustanović.

Kaže da plakate postavlja uvijek jedna te ista grupa ljudi.

– To je jedna grupa, jedan čovjek koji stalno dolazi. On ima presudu iz Haga, pa treba da se kazni, da dobije neku prijavu – kaže Hrustanović.

Kaže da su poruke koje se upućuju Bošnjacima danas iste kao i one koje su se upućivale i 1992. godine i godinu prije pred agresiju i pred genocid.

– Nadam se da će, uz Božiju pomoć, razum nadvladati mržnju, ovo ludilo koje je ovih dana na djelu u RS-u – zaključuje efendija Hrustanović.

Izvor: Faktor

Back to top button