Objavljene nove informacije o misterioznoj sekti koja je proširila koronavirus

Park je na Facebooku naveo da tuži 12 lidera ove sekte “zbog ubistva, nanošenja povrede i kršenja mjere prevencije i menadžmenta infektivne bolesti“, prenio je CNBC.

Južna Koreja je zemlja sa najvećim brojem zaraženih van Kine, u čijoj je provinciji Hubej izbila epidemija.

Nagli porast broja zaraženih se dogodio u gradu Tegu, među pripadnicima sekte Šinčeondži. Procjenjuje se da procenat zaraženih u sekti čini 60 posto svih slučajeva u zemlji, a većina ih se nalazi u Teguu.

– Moći ćemo da riješimo situaciju sa Kovidom-19 što je prije moguće samo kad sprovedemo temeljnu istragu nad 12 šefova ogranaka sekte Šinčeondži, zajedno sa Lijem Manom Hijem, predsjednikom sekte. Tužioci treba da sprovedu rigoroznu istragu i obezbjede da to dovede do stroge kazne za vođstvo Šinčeondžija koje je u centru krize – naveo je Park na Fejsbuku.

Li Man Hi, osnivač i spiritualni vođa Šinčeondži Crkve Isusa, izvinio se na konferenciji za štampu zbog nemogućnosti svoje grupe da zaustavi širenje novog korona virusa. On je nazvao epidemiju “velikom katastrofom”.

Kako prenosi “Index” sumnja se da su lideri sekte krila imena zaraženih članova crkve dok su nadležne vlasti pokušavale da ih pronađu prije nego što se virus proširi. Vlasti tvrde da pripadnici sekte prošlog mjeseca u Teguu zarazili jedni druge, a potom virus proširili po zemlji.

Gradonačelnik Seula optužio je Lija i ostale da su izbjegavali testiranje na virus i da nisu primjenili adekvatne mjere kako bi članovi sekte sarađivali sa zdravstvenim vlastima i spriječili širenje infekcije. Park tvrdi da je sekta obezbijedila lažne informacije kojima su opstruisali rad zdravstvenih zvaničnika.

Iz Šinčeondžija su porekli da su njihovi članovi prikrivali svoj odlazak na mise i obavljali svoje poslove u tajnosti.

– Generalna skupština Šinčeondži Crkve pozvala je na hitnu zabranu svih sastanaka, vjerskih okupljanja i ulazaka u crkve širom Koreje nakon što je potvrđeno da je jedan vjernik crkve Šinčenodžija u Teguu zaraženom Kovidom-19 (31. pacijent) 18. Februara – navela je sekta u saopštenju.

Stručnjaci su procijenili da će neminovno doći do ekonomskih poteškoća u Južnoj Koreji kao posljedica izbijanja epidemije. Od novog virusa korona, zvaničnog naziva Kovid-19, do sada je zaraženo 92.320 ljudi širom svijeta, 3.137 ih je umrlo, dok se 48.458 oporavilo od ove bolesti.

Preuzeto sa: Bhdijaspora.net

Back to top button