Pčelar pretvorio medvjede u degustatore nakon što su mu stalno krali med

Medvjedi vole med, pa ne čudi što prevaljuju ekstremne udaljenosti kako bi stigli do njega. Toliko ga vole da ne mogu odoljeti pljački košnica i mnogim pčelarima zadaju ozbiljne glavobolje. Ti simpatični grabežljivci vrlo su česti gosti na farmama pčela, ali su i veoma nepoželjni, jer ponekad učine ogromnu štetu. Mnogi pčelari, poput Ibrahima Sedefa, trude se držati ih što dalje od košnica.

Ibrahim Sedef živi u Trabzonu, u Turskoj, prenosi turska novinska agencija Demirören (DHA). On je inžinjer poljoprivrede koji se bavi pčelarstvom. Već neko vrijeme pokušava spriječiti pohlepne medvjede da bacaju i lome košnice u pokušaju da dođu do dragocjenog meda.

Da bi zaštitio košnice, Sedef ih je pokušao osigurati postavljanjem metalnih kaveza oko njih. Također je pokušao ostaviti hranu kao što su voće, kruh i med kako bi spriječio medvjede da se posluže užinom direktno iz košnica. Ipak, to nije bilo dovoljno dobro i neke košnice su i dalje bile oštećene.

Zato je pčelar odlučio saznati više o kretanju i ponašanju medvjeda. Postavio je kamere kako bi pratio medvjede koji lutaju po njegovoj farmi pčela.

Dok je pokušavao smisliti način kako nadmudriti pohlepne životinje, Sedef je došao na genijalnu ideju, odlučio je ove medvjede pretvoriti u degustatore meda, jer oni imaju dobar ukus za med.

Pčelar je postavio stol s četiri vrste meda za medvjeđu gozbu. Nije bio razočaran rezultatom. Ispostavilo se da i medvjedi vole skupe stvari.

Sedef je za DHA rekao da je medvjede je privlačio miris meda Anzer i da bi uvijek njega prvo jeli, a da ponekad nisu ni probali med od cvijeta trešnje, prenosi stranica Lates Inovations.

Kilogram ovog čuvenog turskog meda Anzer prodaje se i za više od 300 dolara.

Pogledajte priču o pčelaru Ibrahimu i njegovim degustatorima medvjedima.
Klix

Back to top button