Zatvaraju se sve škole i fakulteti u Republici Srpskoj zbog koronavirusa

Premijer Republike Srpske Radovan Višković saopćio je danas da se zbog koronavirusa zatvaraju sve osnovne i srednje škole u tom bh. entitetu u narednih 21 dan počevši od sutra. Također, sva sportska takmičenja će se održavati bez prisustva publike.
Osim toga, bit će zatvoreni i fakulteti, dok će vrtići redovno raditi.

On je pozvao sve građane da prate instrukcije koje dolaze od struke, odnosno od institucija i zdravstvenih radnika.

Višković je naglasio da situacija nije dramatična i da nema razloga za paniku te da se sve mjere provode radi prevencije širenja koronavirusa.

“Preduzet ćemo u saradnji s Vijećem ministara BiH i s Graničnom policijom BiH određene mjere na granici kako bismo kontrolisali ulazak ljudi i kako bismo skrenuli pažnju na procedure koje moraju poštovati, a posebno ako dolaze iz zaraženih područja kako bi određeni period proveli u karantinu”, rekao je entitetski premijer.

On je kazao da neodgovorno ponašanje pojedinaca može zaraziti osobe koje se mogu pronaći na mjestu gdje boravi zaraženi.

“Prateći šta rade zemlje u okruženju, Srbija je preduzela slične mjere i mi smo danas odlučili da je sada najbolje poduzeti ove mjere, a posebno u zaštiti najmlađe populacije, a to su učenici u osnovnim i srednjim školama, kao i studenti na fakultetima”, rekao je.

On je savjetovao svima da što manje izlaze vani i da tako pomognu u sprečavanju širenja virusa.

“Sportske aktivnosti u RS-u će biti održavane pred praznim tribinama”, istakao je te dodao da je bolje djelovati preventivno nego liječiti posljedice.
Klix

Back to top button