Djevojka iz Lukavca zaražena koronavirusom poručila: Nismo krivi što smo bolesni

Djevojka Sandra Šahat iz Puračića jedna je od onih koja se ovih dana, kao i veliki broj ljudi u svijetu, bori sa koronavirusom. Trenutno je smještena na UKC Tuzla, a kaže da se osjeća koliko-toliko dobro, te da se nada da će sve biti u redu.
U razgovoru za Fenu, ispričala je kako je saznala da je zaražena i šta je nakon toga doživljavala.

Priča da je radila na kruzeru u Americi, te da misli da je dobila koronavirus prilikom povratka kući, na jednom od aerodroma, jer kako kaže, prije nego što su krenuli kući, svi na kruzeru su bili testirani i bili su negativni.

“Nakon toga sam došla u Lukavac, u samoizolaciju. Pet dana kasnije dobila sam prve simptome koji su bili totalni gubitak ukusa i mirisa, što je bilo jako čudno. Idući dan je to bilo popraćeno jakim bolovima u kostima i mišićima. Odmah sam nazvala epidemiološku službu da se prijavim. Oni su odmah reagovali i testirali me, nakon čega su ustanovili da sam pozitivna”, priča Sandra Šahat.

Napominje da je nedugo nakon toga, kada je objavljeno da je jedna osoba iz Lukavca zaražena, počela da dobiva prijetnje, „jer mjesto je malo i svi se znaju“.

Kaže da prijetnje nije dobijala samo ona nego i njena porodica, te da nisu mogli ući u prodavnicu da nešto kupe.

“Ja sam dobivala pozive s prijetnjama da, ako izađem na ulicu da će mi se strašne stvari desiti. Ne razumijem, jer ako sam bila u izolaciji devet dana, zašto bih izašla nakon što sam saznala da sam pozitivna na koronavirus. Poručila bih ljudima da mi nismo krivi što smo bolesni i da u ovakvim situacijama treba da podržimo jedni druge, a ne da stigmatiziramo. Definitivno, ljudskost je nestala u nama”, kaže Šahat.

Preporučila je ljudima da obrate pažnju na simptome koje je navela, napominjući da ona nije imala glavni simptom – temperaturu ili kašalj. Kaže da joj se kašalj pojavio tek prije dva dana.

Trenutno je u UKC Tuzla, gdje se bori sa ovom bolešću, ali i nerazumijevanjem pojedinih ljudi.
Klix

Back to top button