Prije 41 godinu Bosna postala prvak Evrope, slavili su se Delibašić, Tanjević, Varajić…

Na današnji dan prije tačno 41 godinu Košarkaši klub Bosna postigao je najveći uspjeh klupskog sporta tadašnje Jugoslavije budući da su Studenti osvojili naslov prvaka Evrope.
Pred više od 12.000 navijača u dvorani Palais des Sports u Grenoblu jugoslovenski prvak je u finalu Kupa prvaka 5. aprila 1979. godine savladao italijanski Emerson Varese.

Ekipa predvođena trenerom Bogdanom Tanjevićem i najboljim sportistom BiH svih vremena Mirzom Delibašićem upisala je historijsku pobjedu i svom gradu poklonila najljepši poklon za rođendan.

Utakmicu je obilježio fenomenalni Žarko Varajić koji je postigao do tada nevjerovatnih 45 poena, dok je Delibašić dodao 30.

Imena tima Bosne je tada znao gotovo svaki ljubitelj košarke ovih prostora, a igrali su: Delibašić, Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Zrno, Bilalović i Pešić.

Zlatna generacija Bosne je nastavila nizati uspjehe i nakon Grenoblea pa je u naredne četiri godine osvojila još dvije titule prvaka Jugoslavije (1979./80. i 1982./83).

https://www.facebook.com/kkbosna.officialpage/posts/2203758513103885

Četrdesetak godina kasnije od KK Bosna ostalo je samo ime i pehar u klupskim vitrinama budući da je ekipa do jučer igrala u drugom rangu bh. košarke.

Sredinom marta klub se vratio u prvu ligu nakon što su komesari nižih liga donijeli odluku da se prvenstva okončaju aktuelnim stanjem na tabelama.

Međutim, bez značajnijih ulaganja Bosna zaista ima male šanse da u dogledno vrijeme ponovo preuzme primat, barem u bh. košarci.

Klix.ba

Back to top button