Našoj državi stigle pohvale iz Svjetske zdravstvene organizacije: BiH je na vrijeme provela mjere!

Vršiteljica dužnosti direktora za hitne operacije WHO za Evropu dr. Dorit Nitzman kaže kako je Bosna i Hercegovina provela sve neophodne mjere na vrijeme.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocjenuje da zemlje Zapadnog Balkana ispunjavaju sve propisane mjere, te da postižu dobre rezultate u borbi protiv korona virusa. Posebno se dobro protiv pandemije nosi Bosna i Hercegovina, rečeno je u Regionalnom uredu WHO za Evropu na današnjoj pres-konferenciji koja je održana u Kopenhagenu.

Vršiteljica dužnosti direktora za hitne operacije WHO za Evropu dr. Dorit Nitzman kaže kako je Bosna i Hercegovina provela sve neophodne mjere na vrijeme. Sličnu sliku Nitzman i regionalni direktor WHO za Evropu dr. Hans Kluge daju i za ostatak regiona Zapadnog Balkana.

“Da, mi veoma usko radimo sa Zapadnim Balkanom i vlastima tamo. Imamo hub koji je smješten u Beogradu i sa timovima u svim zemljama uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Situaciju pratimo na dnevnoj bazi, dobijamo izvještaje o slučajevima i potrebama. Također pratimo i provođenje mjera. Naprimjer, mjere u Bosni i Hercegovini jer ih pratimo veoma blisko, su provođene korak po korak i ustvari Bosna i Hercegovina je bila jedna od zemalja koja ih je provela na vrijeme. Kao što smo čuli, virus ne zna granice i dolazi do nas iz različitih pravaca”, kaže dr. Nitzman na upit reportera N1 i dodaje:

“Ono što vas ja mogu uvjeriti je da veoma blisko radimo sa svim ovim zemljama i one rade svoj maksimum kada je ovo u pitanju. Ono što mi možemo sada preporučiti je da prate i obraćaju pažnju na, kao što su rekli regionalni direktor i dr. Aylward, želimo da svi prate lakše slučajeve jer su oni motor koji pokreće. Ako želimo da se društva izvuku iz trenutnih striktnih mjera moramo osigurati da su nadzor, identifikacija pacijenata, izolacija onih koji su potvrđeni kontakti provedeni kao jedan paket. Sve u svemu Bosna i Hercegovina, Srbija i cijeli region imaju dobre rezultate i mi se radujemo saradnji s njima”.

Direktor WHO za Evropu Hans Kluge također pozdravlja ono što su poduzele zemlje regiona u borbi protiv korona virusa i najavljuje uskoro održavanje sastanka putem videokonferencije sa svim ministrima zdravstva s područja Evrope iz 53 zemlje članice WHO.

“Mi smo imali dvije video konferencije s ministrima zdravlja sa Zapadnog Balkana malo prije izbijanja COVID-19 situacije, a i ja sam sam bio u posjeti zemljama koje ste pomenuli. Imamo veoma dobru saradnju s regionom kada je u pitanju saradnja na tzv. ‘blendiranom pristupu’ – zaustavljanje, spriječavanje i informisanje javnosti”, rekao je Kluge.

Tokom ove pres-konferencije medijima je predstavljen i izvještaj višeg savjetnika generalnog direktora WHO-a dr. Brucea Aylwarda koji je nedavno posjetio Španiju kao jedno od žarišta u Evropi.

Dr. Aylward je kazao kako je situacija u Španiji i dalje zabrinjavajuća, ali da napori koje poduzimaju tamošnje vlasti i medicinski radnici daju razlog za optimizam.

“Trenutno kada je u pitanju Španija tamo postoje velike potrebe za zaštitnom opremom, testiranjem, ventilatorima i intenzivnom njegom. Ali sve ono što sam vidio je izuzetno impresivno. Najvažnije je da sada testiramo, izoliramo potencijalne slučajeve, pronađemo kontakte i tako spriječimo daljnje širenje, to je mnogo efikasnije od zatvaranja cijelih gradova”, poruka je Aylwarda.

Na bazi španskog iskustva Aylward upozorava da se posebna briga posveti zdravstvenim sistemima jer onog trenutka kada postanu prekrcani i oslabljeni onda se može desiti ono najgore.

N1

Back to top button