Izmještanje crkve iz dvorišta nane Fate Orlović na čekanju zbog koronavirusa

Rok za izmještanje crkve iz dvorišta nane Fate Orlović u Konjević Polju je istekao 1. aprila ove godine, a presuda Evropskog suda za ljudska prava još uvijek nije realizirana zbog pandemije koronavirusa.

Crkva koja se nalazi u dvorištu Fate Orlović trebala je biti uklonjena do 1. aprila ove godine, kako je to naloženo presudom Evropskog suda za ljudska prava. Prema prvobitnom prijedlogu lokalne vlasti u Bratuncu, njen novi lokalitet bi bio u centru ove općine.

Riječ je o nekadašnjem parkingu bivšeg preduzeća Vihor, gdje je planirana i izgradnja spomen-obilježja, ali ovaj prijedlog Skupština Opštine Bratunac još uvijek nije usvojila zbog pandemije koronavirusa.

“Još uvijek ništa nije riješeno vezano za izmještanje crkve zbog koronavirusa, a jedna od ideja je bila da se premjesti na lokalitet Borkovca. Kada će se to desiti znat ćemo u narednom periodu jer svakodnevno imamo zasjedanje Kriznog štaba i postoje naznake da bi se krajem ovog mjeseca pojedine odluke mogle početi ukidati”, kazao je za Klix.ba Petko Rankić, načelnik Odjeljenja za urbanizam Opštine Bratunac.

S pravnog stanovišta država Bosna i Hercegovina u ovom trenutku ne može snositi posljedice zbog toga što presuda Evropskog suda za ljudska prava nije ispoštovana jer je, prema riječima advokata Rusmira Karkina, ovo samo jedan u nizu sudskih postupaka koji je blokiran zbog pandemije.

“Nije to jedini postupak koji su država, organi uprave te fizičke i pravne osobe dužne sprovesti po sudskim odlukama. Postupci izvršenja i parnični postupci sada su stopirani. Što se tiče sudskih službenih postupaka, odvijaju se samo postupci u pritvorskim predmetima gdje su neodložna ročišta – određivanje i ukidanje pritvora ili privremene mjere iz porodičnih odnosa”, kazao je Karkin za Klix.ba.

Karkin je zastupao porodicu Orlović pred nadležnim sudovima, a kako je istakao, proces izmještanja crkve iz dvorišta nane Fate je krenuo kako treba.

“Objekt crkve je pripremljen za pomjeranje, a iz unutrašnjosti su uklonjene i sve pokretne stvari. Međutim, koronavirus je prouzrokovao totalni zastoj u radu u cijelom svijetu, pa tako i u organima uprave Republike Srpske. Kretanje nam je svima ogranično ili obustavljeno u potpunosti, a ovo je samo jedan u nizu postupaka koji je zaustavljen zbog pandemije”, naveo je Karkin.

Iako se nadala da će crkva iz njenog dvorišta biti uklonjena do 1. aprila, nana Fata to nije dočekala do krajnjeg roka. Međutim, kako nam kaže, razumije u potpunosti situaciju, ali se nada da će čim se stvore uslovi za to, presuda biti ispoštovana.

“Trenutno boravim u Srebreniku kod svoje kćerke. Tu sam se zadesila u trenutku kada nam je zabranjeno kretnje i zbog svega ovoga ne mogu otići u svoje Konjević Polje. Još uvijek čekam da crkvu uklone iz mog dvorišta i nadam se da ću to uskoro dočekati. Vjerujem da će svi oni koji to trebaju uraditi biti ljudi i odmah nakon što izađemo iz ove situacije crkvu i ukloniti”, kazala nam je nana Fata.

Podsjećamo, Evropski sud za ljudska prava je 1. oktobra 2019. donio konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju.

Sud je jednoglasno odlučio da je došlo do povrede člana 1 Protokola 1 (zaštita imovine) uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Rok za izmještanje vjerskog objekta je bio do 1. aprila ove godine.

Klix.ba

Back to top button