“Srebrena malina” Fikreta Hodžića iz Srebrenice uvoznik respiratora iz Kine

Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu stiglo prvih 80 respiratora

FOTO: FENA

Poljoprivredno gazdinstvo “Srebrena malina” d. o. o. iz Srebrenice uvoznik je respiratora iz Kine za Vladu Federacije BiH, a osim neobičnog posrednika, u oči upada i cijena uvezene opreme.

Da je kompanija iz Srebrenice koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća uvoznik specijalizirane medicinske opreme, za naš portal potvrdio je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Volume 0%
Direktor “Srebrene maline” je TV voditelj Fikret Hodžić
– Uvoznik 80 respiratora iz Kine u Bosnu Hercegovinu je kompanija “FH Srebrena malina” d. o. o., a carinsku proceduru je pokrenula špediterska kuća DTS-ŠPED d. o. o. – rekao je Kovačević.

Kako se može vidjeti na službenoj stranici, direktor “Srebrene maline” je TV voditelj Fikret Hodžić.

Prvih 80 respiratora od ukupno 100 njih jučer je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekao premijer Fadil Novalić. On je tada kazao da je važna pomoć naših prijatelja širom svijeta, kao i naših domaćih firmi i donatora, te im je tom prilikom zahvalio.

Jedan respirator košta oko 100 hiljada KM
– Ali je važna i naša moć da, kao institucije, nabavljamo ono što nam je potrebno, naročito u nezapamćenim uslovima konkurencije na tržištu medicinske opreme. S ovom, do sada najvećom pošiljkom respiratora, naš zdravstveni sistem bit će još jači za suočavanje s pandemijom. Pored ovih 80 respiratora, koje ćemo isporučiti širom FBiH, uskoro će stići ostatak pošiljke od 20 respiratora, što će biti ukupno 100 novih respiratora – rekao je premijer Novalić.

Kako je nabavka koštala 10,5 miliona KM, prostom računicom dobije se da je jedan respirator kineskog proizvođača koštao oko 100 hiljada KM.

Direktor „Srebrene maline“ Fikret Hodžić kratko se javio za „Avaz“, ovom prilikom nije se želio upuštati u objašnjavanje ove situacije.

– Javio sam se iz poštovanja prema novinarskoj struci, ali svi detalji ove situacije bit će dostavljeni u saopćenju za medije – kratko nam je kazao Hodžić.

Avaz.ba

Back to top button