Trump: Vidio sam dokaz da je koronavirus nastao u kineskom laboratoriju, ali ne smijem reći kakav

Američki predsjednik ponovo u svojim izjavama optužuje Kinu za koronavirus pa je u posljednjem obraćanju javnosti kazao kako je “vidio dokaze” da je Peking proizveo smrtonosni patogen.

Donald Trump je rekao da je vidio dokaze koji bi poduprli nedokazanu teoriju o tome da je koronavirus potekao iz Instituta za virologiju u Wuhanu. Također, tvrdnja dolazi uprkos tvrdnjama američkih obavještajaca kako koronavirus nije napravio čovjek niti je genetski modificiran, prenosi Guardian.

“Vidjet ćemo odakle je došao. Imamo ljude koji ga izučavaju vrlo vrlo temeljito. Naučni ljudi, inteligentni ljudi, i drugi ljudi. Sklopićemo slagalicu i mislim da ćemo brzo imati dobar odgovor. A i Kina će nam možda reći”, rekao je Trump u četvrtak novinarima u Bijeloj kući.

Upitan da objasni kakav je dokaz vidio, Trump je odgovorio: “Ne mogu vam to reći. Nije mi dozvoljeno da vam to kažem”.

Prije nego je konferencija za medije organizovana u Bijeloj kući, Ured direktora obavještajnih službi SAD-a izdao je saopćenje u kojem se kaže da se agencije slažu sa naučnim konsenzusom da koronavirus nije stvorio čovjek niti je proizvod genetske modifikacije.

U saopćenju se i kaže kako će obavještajne službe nastaviti rad na provjeravanju porijekla koronavirusa.

Klix.ba

Back to top button