Evo odgovora na vaša pitanja! Odgovor o odlasku kući iz Njemače, Austrije i Švicarske!

Voditelj Službe za granicu PU međimurske Krunoslav Fekonja odgovorio je na još 30 vaših pitanja. Pročitajte odgovore!

Rubrika ‘Pitanja i odgovori’ uvedena je kako bi vam što brže i točnije pomogli u rješavanju svih problema koji se javljaju vezano uz aktualnu situaciju s koronavirusom. Pri tome napominjemo da su zbog čestih promjena pravila odgovori koje prenosimo službeni na dan objave te da postoji mogućnost promjena. Pratite nas i dalje jer gotovo svakodnevno donosimo novosti.

Voditelj Službe za granicu Policijske uprave međimurske, Krunoslav Fekonja, dao je odgovore na vaša brojna pitanja.

VAŽNO! Još jednom podsjećamo na pravila koja vrijede za sve osobe kojima je propisana obvezna samoizolacija.

– Samoizolacija kod kuće podrazumijeva boravak na zatvorenom na adresi odredišta, bez kontakta s ikime osim nužnog kontakta s ukućanima. Primanje posjeta i odlazak u posjete (prijateljima, rodbini) je zabranjen tijekom samoizolacije. Izlazak iz kuće/stana je moguć ako postoji okućnica ili dvorište u kojem se osoba u samoizolaciji može sama kretati na otvorenom. Ako je nužno napuštanje doma tijekom samoizolacije, obavezno je nositi kiruršku masku i izbjegavati kontakt s drugim osobama na udaljenosti manjoj od dva metra.

Nužni izlasci podrazumijevaju izlazak zbog odlaska u zdravstvenu ustanovu na pregled nakon telefonskog dogovora. Ako je za odlazak u zdravstvenu ustanovu potrebno koristiti automobil, osoba u samoizolaciji se treba voziti sama ako zdravstveno stanje dozvoljava ili ju treba voziti netko od ukućana. Nije prihvatljivo zbog vožnje dolaziti u kontakt s osobama koje nisu nužni kontakti poput ukućana – ovih se pravila moraju pridržavati osobe u samoizolaciji.
1. Ja sam hrvatski državljanin i trenutno sam kod moje tete u Sloveniji (Lendava). Vratio bih se doma u Mursko Središće 2.5. ili 3.5. Kako mogu prijeći granice, hoću li biti u samoizolaciji i koliko dana?

Možete prijeći granicu uz 14 dana samoizolacije.

2. Mogu li otići do Italije kod supruga s potvrdom od poslodavca iz Italije da idem na posao u lipnju. Nemam papire, jer zbog nastale situacije nisu gotovi. Imat ću i potvrdu na kojoj sam adresi stanovanja. Mogu li s time prijeći granicu iz Srbije?

Možete samo uz regulirani boravak.

3. Trebao bih pokupiti kolegu u Austriji koji tamo radi i vratiti se isti dan doma (on nema drugi prijevoz u RH). Koja dokumentacija mi je potrebna i je li mi uopće dopušteno prijeći granicu prema gore navedenim okolnostima?

Nije moguće.

4. Zanima me što se dešava na području nas vikendaša. Znači radim i živim u Sloveniji, imam slovensko državljanstvo, odmah uz hrvatsku granicu imamo vikendicu, imamo vrt, voćnjak (sve to glasi na roditelje koji su još živi). Da li imate kakvu informaciju kad bi se moglo nas opet puštati u Hrvatsku da si sredimo i održavamo stvari? Kao slovenski državljani dosad smo bili naviknuti da se se svaki vikend ipak vraćamo u krajeve otkud su naši korijeni, napravimo si nešto vani, uzgojimo, posjetimo obitelji, i da možemo biti doma u prirodi.

Kao dvovlasnici možete si regulirati status u nadležnoj policijskoj upravi u Sloveniji. Olakšavanje mjera moguće je oko sredine svibnja.

5. Imam pitanje vezano za putovanje iz Njemačke u Hrvatsku, Živim s djecom u Njemačkoj, prijavljeni smo tamo, a imamo hrvatsko državljanstvo. Zanima me možemo li doći u Hrvatsku da ostanemo mjesec dana? Kakva je procedura vezano za karantenu?

Može uz pridržavanje mjera samoizolacije od 14 dana na kućnoj adresi.

6. Hrvatska sam državljanka i radim kao izaslana radnica u Njemačkoj u turnusima po 3 mjeseca pa 14 dana slobodnih kada se vraćam kući. Zanima me, pošto ću morati biti u samoizolaciji, da li mora biti u samoizolaciji i član obitelji koji živi na istoj adresi ili on može odlaziti normalno na posao? I drugo pitanje je vezano za doktore opće prakse – kako mi se primanja i zdravstveno uplaćuju u Hrvatskoj, a EU zdravstvenu mogu koristiti samo za hitne slučajeve u Njemačkoj kako da obavim preglede koje bih trebala obaviti i koji su važni ako te slobodne dane koje ću dobiti moram provesti u samoizolaciji? Kome se mogu obratiti po tom pitanju?

U samoizolaciji ste Vi, a Vaša obitelj normalno funkcionira. Za preglede kontaktirajte svog liječnika.

7. Suprug i ja radimo u Njemačkoj, hrvatski smo državljani, a sin od 15 mjeseci je u Hrvatskoj na čuvanju. Da li bi mogli otići po dijete i vratiti se u roku 72 sata?

Možete.

8. Putem turističke agencije dobila sam upit za smještaj u apartmanu/privatni iznajmljivač/ za period od 1.5-20.05. 2020. od strane 4 gosta. Radi se o stranim državljanima. Pod kojim uvjetima oni mogu doći i boraviti u Hrvatskoj i da li je njihov boravak u navedenom periodu, ustvari boravak u izolaciji. Kako odgovoriti na upit?

Raspitajte se u turističkoj zajednici.

9. Živim i radim u Minhenu, a željela bih otići dečku u Hrvatsku. Imam hrvatsko državljanstvo, pa me zanima da li mogu biti kod dečka iako nemam kod njega prebivalište. Tamo gdje sam prijavljena kuća je u gradnji, a u istoj županiji smo. Ako mogu da li on isto ide u izolaciju sa mnom? Što znači pravilo o 72 sata?

Možete i na drugoj adresi koju prijavite. Boravak unutar 72 sata je bitno naglasiti na granici ako se u tom vremenu vraćate natrag. Samoizolacija vrijedi samo za Vas.

10. U BiH sam odradio 14 dana samoizolacije, a trebam na posao u inozemstvo, pa me zanima na koji način mogu ući u RH bez samoizolacije (propusnica od poslodavca ili Ugovor o radu) s tim da bih samo proputovao kroz Hrvatsku (tranzit)?

Morate imati regulirani boravak u inozemstvu, samo potvrda nije dovoljna.

11. Radim u Hrvatskoj, a državljanin sam BiH. Imam slobodno 5 dana i zanima me da li bih tih 5 dana mogao provesti u Bosni u samoizolaciji pa da se mogu ponovo vratiti u Hrvatsku i nastaviti s radom te koji mi papir treba i od koga da bih mogao ostati 5 dana?

Za uvjete u BIH se raspitajte tamo, a povratkom u Hrvatsku morate u samoizolaciju 14 dana.

12. Državljanka sam BiH, a radim u Hrvatskoj. Zanima me vrijedi li ono pravilo od 72 sata i za BiH tj. mogu li otići u BiH na 72 sata i vratiti se na posao u Hrvatsku?

Ne vrijedi.

13. Radim u inozemstvu, Slovenija, Italija. Pošto svaki put prilikom ulaska u Hrvatsku treba u samoizolaciju i to se ne može izbjeći, a ja ne mogu dobiti 16 dana godišnjeg odmora, nažalost, kako da registriram auto i riješim osiguranje bez da kršim samoizolaciju? Roditelji mi nemaju vozačku, ja ne smijem napuštati adresu samoizolacije , žena ne može jer imamo bebu koju nema tko pripaziti. Ja ne mogu ako sam u samoizolaciji pa ne smijem biti u kontaktu s njima. Kako da riješim registraciju auta iako nemam nikakve simptome, moram biti u samoizolaciji i ne mogu riješiti neke neophodne stvari?

Ne možete na tehnički. Navedeno riješite s osobom od povjerenja.

14. Živim u Hrvatskoj, a imam rodbinu u Bosni koju nisam vidjela više od 8 mjeseci. Da li mogu ići u Bosnu s osobnom iskaznicom i da li se moram prijaviti kod njih u policiji pošto mislim ostati duže od mjesec dana. Moram li biti u samoizolaciji na njihovoj adresi?

Za ulazak u BiH raspitajte se kod njihovih nadležnih tijela.

15. Muž radi u Sloveniji. Kćerka i ja smo u BiH. Da li je u ovim momentima moguće spajanje porodice? Kćerka je 2. razred, kako s njenim školovanjem kad i ako se dozvoli spajanje porodice?

On može kao državljanin BIH s važećom putnom ispravom putovati do Vas.

16. Kada će se otvoriti granice iz Hrvatske prema Bosni i Hercegovini i hoće li se i nakon otvaranja granica prema BiH morati ići u samoizolaciju?

Još nije izgledno.

17. Hrvatski sam državljanin, radim u Njemačkoj preko hrvatske firme i nemam prijavljeno stalno boravište. Pitanje je da li se mogu vratit na manje od 72 sata (vikend sam) i da li je meni omogućen put nazad u Njemačku s obzirom da nemam prijavljeno stalno boravište. Kakva je mogućnost povratka u Njemačku u takvoj situaciji?

Možete doći i uz potvrdu poslodavca ćemo Vam omogućiti povratak.

18. Ja supruga i sin od 6 mjeseci živimo u Njemačkoj. Imamo hrvatsko državljanstvo s BiH prebivalištem. Sinu bi izvadili ovdje putni list do Hrvatske. Da li je moguće doći do Zagreba izvaditi sinu brzu putovnicu i produžiti u Hercegovinu?

Nije moguće.

19. Trebam li propusnicu ako se iz Dubrovnika vraćam kući u Prelog?

Ako je u Prelogu prebivalište ne trebate.

20. Radim u Austriji i 8.5. dolazim na vikend u Hrvatsku. Da li je moguće da u povratku i moja mama, koja ima prebivalište u Hrvatskoj, ide sa mnom u Austriju jer mi je, s obzirom da od 15.05 se vraćam na posao, potrebna za čuvanje djece?

Nije moguće trenutno.

21. Živim i radim u Austriji. Obitelj nisam vidjela već 6 tjedana. Da li mogu ući u RH na jedan dan? Znači posjeta obitelji i povratak za Austriju isti dan navečer.

Moguće je ako ste hrvatski državljanin.

22. Ja imam hrvatsku putovnicu s BiH adresom, a sin ima samo BiH putovnicu. Mi bismo uskoro trebali za Nizozemsku s tim da bi po nas došli iz Nizozemske i u roku 72 sata bi nas vratili tamo bez zadržavanja igdje. Da li je moguće tako prijeći granicu? Trenutno sam u BiH i Hrvatsku bi prošli u tranzitu bez stajanja.

Nije moguće na taj način.

23. Ja i kćerka imamo prebivalište u Njemačkoj, boravište mi je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ona pohađa školu u Zagrebu i smještena je u Učenički dom. S obzirom na situaciju koja je trenutno i da nastave više neće biti, trebalo bih da iselimo njezine stvari iz doma. Postoji li kakva mogućnost na 48 h ili 72 h da ja i ona odemo po stvari?

Ako ste u Hrvatskoj možete uz e-propusnicu.

24. Došao bih u Hrvatsku na 72 sata, ili točnije 48 sati koliko Njemačka omogućava bez odlaska u karantenu. Što je potrebno od papira za izlazak iz Hrvatske i ulazak u Njemačku unutar tih 48 sati?

Potvrda poslodavca.

25. Državljanin sam Bosne i Hercegovine, a supruga Austrije. Radimo 27 godina u Austriji, pa me interesira kakvi su uvjeti tranzita kroz Hrvatsku do Bosne.

Tranzit je moguć. Upute dobijete na granici. Morate na granični prijelaz Macelj ili Bregana.

26. Hrvatski sam državljanin sa stalnim prebivalištem u Hrvatskoj, ali trenutno sa svojom obitelji živim u Sloveniji gdje imam prijavljeni privremeni boravak. Zaposlen sam u Hrvatskoj. Moja firma uskoro ponovno počinje sa radom pa me zanima koje potvrde su mi potrebne za prelazak granice?

Potvrda poslodavca.

27. Državljanin sam BiH, radim u Njemačkoj, Imam radnu vizu, boravišnu dozvolu i zanima me da li mogu proći sve granice što se tiče izlaza iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske i naravno ulaz u matičnu zemlju? Ne bih se nigdje zadržavao.

Tranzit je moguć. Upute dobijete na granici. Morate na granični prijelaz Macelj ili Bregana.

28. Hrvatski sam državljanin, radim u Beču kao medicinska sestra, postoji li šansa da dođem u Hrvatsku na desetak dana i kakva su pravila? Da li bih morala biti u kućnoj izolaciji i što bi se desilo te kakve bi mjere bile kada bih se vratila nazad u Austriju nakon tih par dana? Putovanje je planirano 11.svibnja.

Morate u samoizolaciju koja traje 14 dana. O ranijem prekidu iste odlučuje liječnik ili epidemiolog.

29. Muž mi radi u Njemačkoj u hrvatskoj firmi, ja radim u Hrvatskoj i zanima me procedura njegovog dolaska na 72 sata. Da li to može i s obzirom da ćemo biti u kontaktu zanima me hoću li i ja nakon te izolacije od 72 sata, dok je on u Hrvatskoj, moći ići raditi ili moram biti 14 dana u izolaciji?

On se mora pridržavati mjera samoizolacije, a vi normalno funkcionirate. Mogući je dolazak na 72 sata i to naglasite na granici.

30. Ja i moj suprug živimo u Njemačkoj, imam godišnji od 1.7 do 21.7. moj suprug ima srpski pasoš (putovnicu). Nije prijavljen na moju adresu u Hrvatskoj, Imamo vjenčani list da smo u braku i zajedničko boravište u Munchenu. Mene zanima da li možemo zajedno da putujemo za Hrvatsku?

Možete zajedno doći.

(emedjimurje.net.hr/Foto:print screen emedjimurje.net.hr)

Back to top button