Ponovo otvoreni kafići i restorani, građani u ljetnim baštama!

Na otvorenom prostoru, odnosno u baštama, drži se fizička distanca, a iz upotrebe su do daljeg izbačene posude za kečap, senf, sol i biber. Osoblje nosi zaštitne maske i rukavice, a stolovi, stolice i sam prostor dezinfikuju se nakon svakog gosta.

U glavnom gradu Srbije danas su ponovo počeli sa radom kafići i restorani u okviru ublažavanja mjera tokom pandemije koronavirusa. U njima je obavezna dezinfekcija, a građani koji su došli, uglavnom sjede u baštama, dok osoblje nosi zaštitne maske.

Na otvorenom prostoru, odnosno u baštama, drži se fizička distanca, a iz upotrebe su do daljeg izbačene posude za kečap, senf, sol i biber.

Osoblje nosi zaštitne maske i rukavice, a stolovi, stolice i sam prostor dezinfikuju se nakon svakog gosta.

Gosti nisu u obavezi da nose maske samo dok sjede za stolom, dok su maske obaveze prilikom dolaska, odlaska, naručivanja i plaćanja.

Poželjno je plaćanje karticom, a u suprotnom, i prije i poslije uzimanja gotovine konobari moraju da dezinfikuju ruke.

Od danas ponovo saobraća gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, dok će u Beogradu i Nišu prevoz raditi od 8. maja.

Javni prevoz u Beogradu će se odvijati po fazama, od kojih prva podrazumijeva da će se prevoziti isključivo zaposleni, a osim obaveznog nošenja zaštitne opreme, poštovat će se i fizička distanca i ulazit će se na jedna vrata i to po principu jedan po jedan – piše Anadolija.

U vozilu će biti redar koji će kontrolisati da li građani poštuju propisana pravila i voditi računa o broju putnika, te kontrolom bus plus kartice proveravati da li je riječ o zaposlenim licima ili ne.

Na duplim sjedištima moći će da sedi samo po jedna osoba, mjesta će biti označena naljepnicama, a naljepnica će biti i na podu vozila i označavat će mjesta za stajanje i kretanje putnika kroz vozilo.

Kako bi se građanima olakšalo da drže distancu i pridržavaju se propisanih mjera, označavanje se vrši i na stajalištima gde se mogu vidjeti iscrtane crvene tačke.

Od danas je krenuo i međugradski saobraćaj, kao i željeznički saobraćaj.

U Srbiji su do nedjelje, 3. maja u 15 časova, od posljedica koronavirusa preminule 193 osobe. Zaraza je potvrđena kod 9.464 osobe. Na respiratoru su 54 pacijenta, dok je 1.551 osoba do sada izliječena.

Predsjednik Srbije najavio je da bi vanredno stanje u zemlji trebalo da bude ukinuto u četvrtak, odnosno da se taj prijedlog nađe na Skupštini u sredu.

Bhdijaspora.net

Back to top button