Evropski naučnici iznenadili sve: “Nema putovanja za sve one koji spadaju u ovu grupu dok ne prođe pandemija!”

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) je objavio kako će biti nepohodno i nadasve potrebno ograničiti kretanje “ranjivih grupa” pa čak i kada se ukine mjera izolacije.

“Postoje jasne rizične grupe koje koronavirus više pogođa i kod kojih postoji veća vjerovatnoća da će umrijeti. Dakle, kada govorimo o ukidanju restriktivnih mjera ili čak o turizmu, mi također govorimo da ljudi koji su pod većim rizikom ne bi trebalo da putuju ako je virus još uvijek tu”, kazao je direktor ECDC, doktor Andrea Amon.

Razni faktori utječu na težinu kliničke slike osoba zaraženih Covid-19 bolešću, ali Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti klasifikuje sve starije od 70 godina i one koje imaju hronične bolesti, uključujući hipertenziju, dijabetes, srčane bolesti i rak u grupu najranjivijih.

Napominje se da su “muškarci u ovim grupama izloženi većem riziku od žena”.

Primjedbe ECDC-a su uslijedile kada su predstavnici turizma pritiskali zemlje Evropske unije da ublaže zabrane putovanja uvedene za borbu protiv virusa.

Fric Jousen, generalni direktor TUI kompanije, kazao je “da u Njemačkoj i Evropi, putovanja i odmori imaju veliki značaj za ljude”.

– Sada moramo dobro izaći iz krize. Turizmu u Evropi treba jasna perspektiva – dodao je Jousen.

Rekao je da bi trebalo dozvoliti otvaranje onim zemljama koje su “dobro napredovale“ u borbi protiv virusa i žele da se turisti vrate, uključujući Grčku, Kipar, Portugal, Austriju, Balearska ostrva i Bugarsku.

Preuzeto sa: SvjetloDunjaluka

Back to top button