Poruke u aferi respiratori: “Joj, jesmo dali ovoj budali u ruke, ovom Fikretu malini”

U Sudu BiH večeras je održano ročište za određivanje jednomjesečnog pritvora za premijera FBiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika Srebrene maline Fikreta Hodžića.

Mjeru pritvora predložilo je Tužilaštvo BiH zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i mogućnosti da sakriju ili unište dokaze. Za premijera Novalića pritvor je zatražen i zbog bojazni da bi puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti.

Ročište je trajalo 7 sati, a Sud će odluku donijeti u roku od 24 sata.

Troje tužilaca Merisa Nurkić, Mirza Hukeljić i Džermin Pašić iznijeli su argumentaciju pred Tatjanu Kosović, sutkinju za prethodni postupak, a među materijalnim dokazima našla se i Viber komunikacija.

Između ostalih tužioci su pročitali ove:

Tužioci u aferi “Respiratori” na sinoćnjem ročištu u Sudu BiH naveli su kako je 13. aprila direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na viber pisao H.G. (Hasanu Ganibegoviću):

Solak: Kad akobogda stižu respiratori?

Nakon toga je H. G. ovu poruku proslijedio u grupni viber razgovor u kojem se nalazio i premijer FBiH Fadil Novalić.

N. N. : Morate brzo reagovati na 150 000 testova, jer će ih neko drugi kupiti. Ja sam rekla da ih se rezervira za nas i sa Solakom. Nemamo vremena za gubljenje.

Novalić: Solak će morati preuzeti vlast. Respiratori i testovi moraju umiriti stanovništvo. Ovo se zamahuje

N. N. : Da, ujutro u 9 zovite Pehara, Čerkeza, Solaka i Jelku… Moramo hitno reagirati. Moramo mi preuzeti. Dati Solaku krila i izmijeniti Štab CZ

Novalić: Ma dat ćemo mu ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka mu zgrabila vlast, a zakon ovlastio njega. Da ja sad imam 20 miliona na Razvojnoj ja bi to frontalno podijelio po Federaciji i umirio sve. Ovo su beskičmenjaci…

Naveli su i kako je 22. aprila Novalić u 15 sati u ovu grupu proslijedio poruku vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hodžića poslanu njemu koja glasi:

Novalić: Dozvola nam treba što prije. Nemojte zaboraviti J.

I napisao je “Ovo mi šalje Fikret”.

Novalić: Zvao sam da se ubrza postupak

H. G. : Joj, jesmo dali budali u ruke, ovom Fikretu malini – na šta Novalić odgovara:

Novalić: Što zbog dozvole. To moramo dobiti.

Tužioci su se osvrnuli i na činjenicu da je premijer u izjavi kazao da je on svoj stari telefon prodao u Austriji, te da je to nešto što radi već neko vrijeme, često promijeni mobitel.

Oni su istaknuli da će se raditi vještačenje telefona da bi se pokušalo otkriti koje su poruke obrisane, jer kako kažu u jednoj od Viber grupa u kojoj premijer Novalić komunicira govoreno je da se poruke trebaju brisati.

Back to top button