Najskuplji uvezeni respirator koštao 34.000 KM, a prodavani po cijeni od 157.000 maraka

Posla ima i za istražne organe u Republici Srpskoj. MUP ovog entiteta istražuje sve javne nabavke tokom pandemije u RS-u. Nove krivične prijave podnio je PDP-ov zastupnik Draško Stanivuković u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka protiv direktora Fonda zdravstvenog osiguranja i suvlasnika firme Medietik. Slučaj mobilna bolnica dobio polovičan epilog.

Nabavka 50 respiratora za intenzivnu njegu koštala je Fond zdravstvenog osigranja 6,7 miliona KM. Ovaj slučaj, ali i ostale nabavke u iznosu od 21,7 miliona koje je firma Medietik d.o.o. vršila za Fond sa ugovorima sklopljenim uz izuzeće od primjene Zakona o javnim nabavkama, trebaju ispitati pravosudni organi, mišljenja je opozicioni poslanik Draško Stanivuković.

– Kada pogledate podatke UIO najskuplji uvezeni respirator je 34.000 KM, najskuplji respirator firme Medietik koji je ikada ušao u BiH je 34.000, a prodavani su po nevjerovatnoj cijeni od 157.000 KM – kaže Draško Stanivuković, poslanik PDP u NS RS.

O ovome je za “Avaz” govorio i Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP).

– Oni su zaista plaćeni po 157.000 maraka što je nevjerovatna cijena. Očigledno je da su isporučeni polovinom maja. Ta firma je imala ekskluzivitet da radi te stvari kada je u pitaju Fond zdravstvenog osiguranja. U pitanju je neki dogovor među njima. U suštini oni rade 80 posto nabavki u doba pandemije i riječ je o ekstremnoj zaradi. Tih 50 komada respiratora koje je Fond platio 7,8 su koštali su, u suštini, nešto manje od 3 miliona KM što je ogromna razlika – rekao je Borenović.
https://www.facebook.com/bborenovic/posts/2754118888152662
Avaz

Back to top button