Hrvatska ipak otvara granice za građane BiH: Evo ko može ući bez samoizolacije

Božinović je ocijenio da se ne radi se o političkoj odluci vezanoj uz održavanje izbora, nego je odluka u interesu hrvatske ekonomije

Zemlje EU od sutra otvaraju granice prema 15 država

FOTO: ARHIV

Štab civilne zaštite Hrvatske donio je danas Odluku o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza te zemlje.

Zemlje EU od sutra otvaraju granice prema 15 država, među kojima su Srbija i Crna Gora, a Hrvatska je tom popisu dodala i BiH jer, kako je u Petrinji rekao ministar Davor Božinović, uvoz virusa iz te zemlje je manji nego iz Srbije, a odluka je u interesu hrvatske ekonomije.

Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza ne odnosi se na državljane EU, odnosno države članice šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, kao i članove njihovih porodica te državljane trećih zemalja s dugotrajnim boravištem ili onima koji imaju nacionalne dugoročne vize.- Bili smo donijeli odluku vezanu za privremenu zabranu prelaska granice. Izmijenjena je na način da se ne odnosi na države EU, države Šengena i pridružene države i državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem u Hrvatskoj. Osobama iz ove kategorije se preporučuje prethodna najava ulaska u zemlju putem aplikacije. Izuzeci su državljani trećih zemalja, zdravstveni djelatnici, stručnjaci za skrb o starijima, prekogranični radnici, diplomati, policajci, putnici u tranzitu te osobe koje putuju zbog turističkih ili poslovnih razloga, zbog školovanja i sličnih neodgodivih poslova. Osobe koje nemaju dugotrajni boravak u EU mogu prije ulaska provjeriti ispunjavaju li uvjete. Svoj ulazak u zemlju mogu najaviti preko aplikacije Enter Croatia – rekao je Božinović.

Faksimil Odluke Hrvatske – Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Faksimil Odluke Hrvatske
FOTO: FAKSIMIL
Ocijenio je da se ne radi se o političkoj odluci vezanoj uz održavanje izbora, nego je odluka u interesu hrvatske ekonomije. Izjavio je i da se konačni tekst preporuke iz Brisela još očekuje.

Dakle, odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Hrvatske, kada je riječ o državljanima Bosne i Hercegovine ne primjenjuje se na:

– zdravstvene radnike, zdravstvene istraživače i saradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje- prekogranične radnike- prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno- diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija- putnike u tranzitu- osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi privredni interes- osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih osobnih razloga

Božinović: Unos virusa bio nekoliko puta veći iz Srbije nego BiH – Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Božinović: Unos virusa bio nekoliko puta veći iz Srbije nego BiH
FOTO: ARHIV
– Zbog otvaranja granice s BiH ne očekujemo dodatne probleme jer je proteklih dana unos virusa bio nekoliko puta veći iz Srbije nego BiH – rekao je ministar.

– Bilo je oko 25 slučajeva unosa virusa iz Srbije, a samo osam iz BiH – rekao je i ocijenio da štabovi u BiH, uključujući i epidemiološku struku, poduzimaju sve potrebne mjere.

Avaz/ Index.hr

Back to top button