Radiolog Edin Prelević godišnji odmor iskoristio kako bi u Novom Pazaru liječio oboljele

Radiolog Edin Prelević koji već tri godine radi u jednoj privatnoj klinici u Sarajevu, gdje je i završio specijalizaciju, iskoristio je svoj godišnji odmor kako bi otputovao u Novi Pazar i pomogao svojim sugrađanima u borbi s koronavirusom.

Radni dani u Opštoj bolnici u Novom Pazaru izuzetno su teški, pacijenti dolaze, liječe se, umiru, dolaze novi i tako bez prestanka.

“Dešavaju nam se slučajevi pacijenata zaraženih koronavirusom kojima se od blaže upale pluća za 48 sati snimak promijeni do po život opsane pneumonije”, kazao je Prelević za Radio Sto Plus.

Dodao je da nije mnogo razmišljao te da je pomoć više nego ikada bila potrebna njegovom gradu, prijateljima, porodici i poznanicima.

“Potresle su me slike i snimci koje sam na društvenim mrežama i medijima video iz ovdašnje bolnice. Javio sam se kolegama, ponudio svoju pomoć, uzeo godišnji odmor i došao“, ispričao je Prelević.

Po dolasku u krug bolnice zatekao je veliki broj pacijenata, medicinara i volontera.

“Bilo je zaista užasna atmosfera, maltene kao da je rat, ne bih znao kako to drugačije da dočaram. Tada je većina specijalista već bila oboljela, a kolege u Dijagnostičkom centru su me dočekale srdačno, dali su mi zaštitnu opremu i odmah sam počeo da radim. Snimci pluća oboljelih pacijenata su pristizali bez prestanka, svaki drugi sa obostranom upalom i bez ikakve naznake da će sve ovo stati”, prisjetio se prvog radnog dana u u novopazarskoj Opštoj bolnici.

Mišljenja je da su svi pogriješili potcjenjujući težinu ove zarazne bolesti, te da su i vlasti, medicinari i građani morali spremniji i disciplinovaniji dočekati koronu.

“Ponosan sam i ganut ogromnim srcima ljudi koja sve daju kada je najteže i najpotrebnije. Pokažite mi drugi grad gde možete ući u bilo koju apoteku i uzeti sve što vam treba za liječenje od ove bolesti, a da to ne platite, ako niste u mogućnosti. U Novom Pazaru to možete”, kazao je ovaj ljekar.

Klix.ba

Back to top button