Organizacija Pomozi.ba stanovnicima Cerske donirala kombajn

U doba pandemije koronavirusa i zatvorenih granica od velike važnosti pokazala se domaća proizvodnja. Od poljoprivrede u Bosni i Hercegovini moglo bi živjeti mnogo više ljudi, ali mnogi od njih teško preživljavaju bez podrške i poticaja, te imaju otežan pristup sjemenima, zaštitnim materijalima, potrebnim mašinama…

Takva situacija je i u Cerskoj, za koju mnogi često kažu da je zaboravljena dolina u srcu istočne Bosne, gdje gotovo svi stanovnici žive od poljoprivrede i stočarstva.
Kako bi poljoprivrednicima, koji sami ne mogu priuštiti mašine za žetvu, omogućili ne da žive od kratkoročne pomoći, već od svog rada, stanovnicima Cerske humanitarna organizacija Pomozi.ba kupila je i dala na korištenje kombajn vrijednosti oko 10.000 KM.

Kombajn će moći koristiti najmanje 20 porodica iz Cerske koje su posijale pšenicu, heljdu, ječam, zob, soju, a do sada su imale problema sa žetvom jer nisu posjedovale ovu mašinu.

“Stanovnicima Cerske ova donacija je od velikog značaja. Kombajn su sinoć montirali, a moći će ga koristiti sve dok budu imali potrebe za njim. Pored kratkoročnih pomoći u vidu prehrambenih, higijenskih paketa, lijekova, obnove domova, nama je cilj da podstaknemo ljude i pomognemo im da žive od svog rada, i da dugoročno ‘svojim rukama’ zarade sebi za normalan život”, naveli su iz organizacije Pomozi.ba.

Klix.ba

Back to top button