Tradicionalni napitak: Sok od zove liječi i osvježava (RECEPT)

Izvor: Faktor

Zova ili bazga je izuzetno ljekovita biljka. Njeni dijelovi se tradicionalno koriste u prehrambene i ljekovite svrhe.

Cvjetovi zove se koriste za pripremu čajeva, sirupa i sokova, bobice zove se koriste za pravljenje čajeva i džemova, dok se korijen, lišće i kora mogu koristiti za probleme disajnih puteva.

Cvjetovi zove beru se u proljeće, a plodovi i kora se sakupljaju u jesen.

POVEZANO
Zova Smajlović 4 DKDETALJAN RECEPT ZA IZUZETNO ZDRAVI I LJEKOVITI sok od zove (bazge)
Cvjetovi bazge se beru kada je toplo, a ne bi trebalo poslije kiše. Zovu je potrebno koristiti neposredno nakon branja. Ako cvjetove zove čuvate za čaj, nemojte ih koristiti kada potamne.

Nikako nemojte jesti sirovu zovu, plodovi crne zove su u sirovom stanju toksični. Pod utjecajem povišene temperature dolazi do raspadanja toksičnih tvari. Zovu nikako ne bi trebale konzumirati trudnice i dojilje.

Za zovu kažu da je jedna od najljekovitijih biljaka na svetu jer sadrži velike količine flavonoida, karotena, vitamina C.

Utječe na upalu sinusa, pomaže kod gripe, bronhitisa, astme i alergije. Sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i zatvora.

Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć da se izgubi višak kilograma.

Čaj protiv kašlja

Čaj od suhih cvjetova zove liječi uporan i suhi kašalj. Ovaj čaj možete da dajete i djeci, samo je važno da se prije toga posavjetujete sa svojim doktorom. Sve što treba da uradite je da cvjetove zove osušite na tamnom i suhom mjestu i da ih tako suhe isitnite u teglu i čuvate za čaj.

Sok od zove

Za sok je potrebno 20 cvjetova zove/bazge, litar vode, 800 grama šećera (ili drugog zaslađivača) i sok jednog limuna.

Priprema: U litar hladne vode potopite 20 cvjetova svježe zove. Neka stoji na hladnom mjestu, ali ne u frižideru, 24 sata. Procijediti, dodati 800 grama šećera, sok od jednog limuna i ostaviti da odstoji još 24 sata. Povremeno promiješati, da se šećer rastopi. Procijediti kroz duplu gazu i uliti u flaše.

Ovaj sok se pije razrijeđen s vodom, a možete koristiti i mineralnu vodu za pripremu soka.

Crna zova, protiv raka

Crna zova raste oko rijeka i daje plod koji podsjeća na borovnice. Neki je povezuju kao lijek za rak i prevenciju.
Plodovi sazrijevaju krajem osmog i početkom devetog mjeseca. Plod treba da bude dobro zreo da bi imao ljekovita svojstva. Kada uberete bobice, operite ih i stavite u tegle, redajući naizmjenično jedan red bobica, pa jedan red šećera, dok se tegla ne napuni do vrha.

Čuvajte teglu na mjestu gde ima sunca. Nakon dvije sedmice teglu stavite u frižider.

Uzimajte najmanje jednu kašičicu svakog jutra na prazan stomak, 10 minuta prije obroka.

Izvor:Faktor

Back to top button