UMRO 37-GODIŠNJAK, DONEDAVNO BIO “ZDRAV K`O DREN”: Evo zbog čega su počeli od KORONE umirati mladi!

Foto: Arhiva

Najnoviji podaci od utorka ujutro pokazuju da je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) testirano 375 uzoraka na prisustvo novog koronavirusa. Od tog broja, na bolest COVID-19 pozitivno je 210 osoba.

Kako je potvrdila generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović, u Sarajevu je 167 novozaraženih pacijenata, u Travniku 16, Goraždu osam, Bugojnu četiri, Kiseljaku pet, Kreševo četiri, u Donjem Vakufu dva i Vitezu četiri.

Pacijent rođen 1983. godine preminuo je.

Nije imao evidentiranih drugih bolesti ranije. To je novi slučaj smrti mladih pacijenata u Bosni i Hercegovini.

KOMPLIKACIJE. “Rizik od komplikacija kod mladih je manji nego kod starijeg stanovništva, ali svako može da ima Ahilovu petu, a da to i ne zna. Mladi nisu najrizičnija grupa, ali u svakoj grupi ima osoba koje su osjetljive, a da to ne i znaju”, izjavio je on. Očito, novi koronavirus napada najslabiju tačku u tijelu mladih pacijenata!?

Dodao je da dokle god je koronavirus prisutan u populaciji, ima dovoljan potencijal da naudi građanima.

Kako su potvrdili iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, muškarac rođen 1994. godine iz Živinica preminuo je nakon infekcije SARS-COV-2 virusom.

– Starija populacija je svakako odgovornija i više se čuva, dok se mladi više kreću, i samim tim imaju više šansi da obole. Povodom toga da sada dolaze i mladi s teškom kliničkom slikom, mislim da je to igra statistike. Ako ima više mladih pacijenata, ima više šansi da neko od njih razvije i težu sliku ili da ima neku slabost za koju nije ni znao. To nije dokaz i ne postoji nijedna međunarodna studija koja bi potvrdila da se virus promijenio, postao virulentniji ili počeo više da napada mlade – izjavio je Delić.

– pluća

– respiratorni sistem

– bubrezi

– jetra

– srce

PREPORUKE ZA MLADE

– nošenje maske u svim zatvorenim prostorijama

– održavanje socijalne distance od minimum 1 metra

– izbjegavanje mjesta okupljanja velikog broja ljudi, čak i na otvorenom

– izbjegavanje odlaska u noćne klubove

Preuzeto sa: Doznajemo

Back to top button