Cijeli svijet i dalje je u šoku! Brojna su pitanja o eksploziji u luci Bejrut koja čekaju odgovore, ovo su najvažnija…

Jučer su poginule na desetine, a povrijeđeno više od 4.000 ljudi
Brojna su pitanja na koja još uvijek nema odgovora, a tiču se jučerašnje snažne eksplozije u luci Bejrut, u kojoj su poginule na desetine, a povrijeđeno više od 4.000 ljudi. Nepostojanje zvaničnih informacija o eksploziji, pokrenulo je i brojne rasprave i nagađanja o tome kako je došlo do eksplozije kojom je jučer šokiran cijeli svijet.

Rasprave oko eksplozije i njenog uzroka počele su nakon jučerašnje izjave libanonskog predsjednika Michela Aouna, koji je rekao da je smrtonosnu i razornu eksploziju uzrokovalo 2.750 tona amonijevog nitrata koji je šest godina čuvan u skladištu u luci Bejrut.

Nakon ove izjave, u libanonskom i svjetskom tisku, kao i na društvenim medijima, postavljena su mnoga pitanja i optužbe za nemar po tom pitanju.

– Zašto su tone eksploziva čuvane u srcu grada?

Naravno, prvo pitanje koje se nameće jeste zašto se šest godina u luci čuva 2.750 tona amonijevog nitrata, koji ima eksplozivne osobine.

Šef libanonske policije Abbas Ibrahim rekao je da je materija eksplodirala u luci u momentima kada je trebala biti isporučena u neku od afričkih zemalja.

Međutim, ovo objašnjenje nije bilo dovoljno za uklanjanje svih upitnika koji su se pojavili, već je nametnulo i druga pitanja.

– Zašto nisu poduzete potrebne sigurnosne mjere?

Još jedno od pitanja koje je ostalo bez odgovora jest zašto nisu poduzete potrebne mjere od 2014. kako bi se spriječilo eksplozija u skladištu.

Prema riječima predsjednika Avna, amonijev nitrat čuvan je oko šest godina bez ikakvih mjera sigurnosti.

Libanski premijer Hassan Diab okarakterisao je eksploziju u luci kao “katastrofu” i rekao da će odgovorni za to snositi posljedice.

– Zašto se eksploziv čuvao u blizini naseljenog područja?

Ono što libanska javnost očekuje jesu i jasna objašnjenja o tome kako to da se u luci, najprometnijem mjestu u centru grada, čuva vrlo velika količina amonijevog nitrata, za koju je vrlo vjerojatno da će eksplodirati.

Širu javnost zanima čemu držanje tona eksploziva u regiji u čijoj su blizini diplomatske misije, turističke tačke, tržnice, sajmište, poznati hotele i palata premijera.

– Kako se tačno dogodilo? Ima li nemara?

Libanski zvaničnici još uvijek nisu dostavili jasne i precizne podatke o tome kako je došlo do kobne eksplozije u luci Bejrut.

Libanski premijer Diab rekao je da će odgovorni snositi posljedice za eksploziju, no nije spomenuo ko je bio nepažljiv i doveo do eksplozije koja je prouzrokovala smrt velikog broja ljudi, odnosno nije govorio o tome šta je tačno prouzrokovalo eksploziju.

Prema libanonskoj službenoj agenciji NNA, jedino što se zna kako se incident dogodio je sljedeće:

“U luci u Bejrutu došlo je do požara u skladištu broj 12 gdje je nalazila opasna materija, a zatim je u skladištu došlo do snažne eksplozije.”

Vrijeme će pokazati, odnosno dati odgovore na broja pitanje i nerazjašnjene okolnosti oko eksplozije u Bejrutu.

Bhdijaspora.net

Back to top button