Od marta do jula u Republici Srpskoj manje umrlih nego lani

U Republici Srpskoj je od kraja marta do početka jula 2020. godine registrovano 3.548 umrlih i 2.036 živorođenih, što je manje nego u istom periodu lani, kada je bilo 3.552 umrlih i 2.140 rođenih.

IZVOR: GULIVER/GETTY IMAGES, SUDOK1
Podaci su ovo Republičkog zavoda za statistiku iz kojih se može zaključiti da je uprkos žrtvama koji su u drugom tromjesečju ove godine umrli od posljedica virusa korona, ukupan broj umrlih ipak manji u poređenju sa godinom ranije.

Prema podacima iz 1. jula ove godine, u Republici Srpskoj je bilo ukupno 125 umrlih koji su se vodili samo kao žrtve Covid – 19, dok je prema trenutnim podacima (zajedno sa današnjim), u RS preminulo ukupno 199 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

Međutim, pandemija koronavirusa nije povećala smrtnost nego je, naprotiv, u istom periodu umrlo manje ljudi nego prošle godine.

Ono na šta je ovogodišnja pandemija značajno uticala, je broj sklopljenih brakova, prvenstveno zbog zabrane održavanja svadbenih svečanosti u ovom periodu. Zanimljivo je da je broj razvoda ostao na gotovo istom nivou kao lani.

U drugom tromjesečju 2020. godine sklopljena su 722 braka što je upola manje nego u istom periodu prošle godine kada ih je bilo 1.596. Istovremeno, od marta do juna u Srpskoj je registrovano 215 razvoda, a lani su bila 224 razvoda u istom periodu.

Mondo.ba

Back to top button